Water-rAnt vertelt met zeil en stoomschepen het verhaal van de scheepvaart

stoomschip Dockyard VOp vrijdag 20 september stroomt het Kattendijkdok vol met stoomschepen zoals de sleepboot Dockyard V en de Hydrograaf maar ook de zeilende Kogge, de barkentijn- hotelschip de Marjorie, de mooiste varende erfgoedstukken zoals de Vrouwe Nele, de Rupel maar ook de Ziet op U Zelven, zeilende vrachtschepen of oude visserschepen, de rond- en platbodems van weleer. Dus tjalken, klippers, aken, hoogaarzen, hengsten en veel meer.

Kortom: de grootste verzameling van authentieke schepen die de geschiedenis van de haven van Antwerpen vertellen en nog steeds in de vaart zijn. Deze vloot telt vijf en tachtig eenheden tussen de 65 meter en 6,5 meter lengte. [Omgeving Badboot - Mexicobrug]

De schepen zijn te bezichtigen op zaterdag en zondag en je kunt er ook op meevaren.

Dat de geschiedenis ook toekomst heeft merkt het publiek als ze aan boord van van de havendienstschepen zoals de Sinoor baggerboot, de Condor opruimboot, de peilboot en een sleepboot van de 80 reeks gaan rondkijken. Op het binnenschip Merdok maak je kennis met de opleiding tot professionele bemanning. En ernaast ligt een gloednieuw binnenvrachtschip te blinken waarvan de deuren openstaan. Het interieur doet niet onder aan een luxe appartement, maar hier schuift de wal aan je voorbij als je er in leeft. De brug lijkt een echt ruimteschip met vooruitstrevende apparatuur. [Omgeving Londenbrug - Amsterdamstraat]

Ontdek de verborgen zeeman in je
Diverse schepen voeren de bezoekers van de noord- naar de zuidkant van het Kattendijkdok. Beperkte groepen zullen het Koggelabo kunnen bezoeken, waar wetenschappers de restanten van de Doelse kogge onderzoeken. Dat is een authentiek wrak uit de middeleeuwen dat 2000 in de bouwput van het Deurgangdok werd blootgelegd. Ook de loodsdeuren van de MAS collectie havenwerktuigen en ander dokwerkersmateriaal gaan dit weekend uitzonderlijk open. Er zijn vertellingen over de scheepvaart, de zeescouts demonstreren roei- en zeiltechnieken en er zijn vijf en dertig watererfgoedorganisaties die je wegwijs maken in de wereld van scheepvaart en pleziervaart.

Water-rAnt is open op zaterdag 21 en zondag 22 september aan zowel de oost- als de westkaai van het Kattendijkdok, eilandje Antwerpen. Toegang is gratis. In totaal nemen er negentig schepen aan deel. De bezoekers kunnen langs één kilometer aan kaaien de mooiste schepen aangemeerd zien en op vele gaan rondkijken.

Foto door Willem Kruit.

Auteur

  • admin

Comments