Carbonvezel composiet dat zichzelf continu repareert

self healing carbonfibreEr zijn twee grote issues die de acceptatie van van carbonvezel hebben vertraagd in bepaalde markten, dat zijn het moeilijk detecteerbaar zijn van schade en het repareren ervan. Een kleine scheur kan gemakkelijk leiden tot onzichtbare maar serieuze delaminatie met structurele zwakheden tot gevolg. Onderzoekers van het Beckham instituut voor Advanced Science and Technology hebben een “3D Vasculair” ontwikkelt dat high performance carbonvezel composieten toelaat zichzelf continu te repareren.

De sleutel in dit verhaal zijn microkanalen die gevuld zijn met chemicaliën. Er zullen in het laminaat twee soorten microkanalen (nanotubes) worden gebruikt: één zal gevuld zijn met epoxyhars de andere met verharder.

Wanneer schade ontstaat zullen de twee microkanalen openscheuren en de epoxyhars met de verharder vermengen om zo de vezels weer te polymeren. Diverse tests hebben aangetoond dat de interne onzichtbare schade op deze manier voor bijna 100% wordt gerepareerd.

Voor de botenbouwers en doe het zelvers onder ons: deze nieuwe techniek is compatibel met c/f prepreg vezels.

Meer weten:
http://beckman.illinois.edu/news/2014/04/self-healing-composites

Auteur

  • admin

Comments