Zeiluitstap VZW Zachtekracht eindigt in drama

Jodie FasterWat een gezellige zeiluitstap moest worden voor vier jongeren tussen 14 en 18 jaar en twee begeleiders, draaide gisteren uit op een drama. De schipper van zeilboot Jodie Faster (JOD 35) kreeg de giek tegen het hoofd en verloor het bewustzijn. Het slachtoffer werd per helikopter afgevoerd en ligt nog steeds in coma.

De vzw ZachteKracht probeert via de zeilsport probleemjongeren op het juiste pad te krijgen.

Gisteren gingen vier jongeren en twee begeleiders aan boord van de zeilboot Jodie Faster voor een meerdaagse zeiltocht. Indien het weer het toelaat is een oversteek naar Engeland een optie, maar door het slechte weer was dat gisteren niet mogelijk. Er stond een windvoorspelling van 7-8 beaufort (harde wind tot stormachtig).

De schipper besloot daarom om in de geul van Zeebrugge een veilig tochtje te maken. En toen liep het mis. “We hadden een flinke golf gehad en toen kreeg de schipper plots de uitzwaaiende giek tegen zijn hoofd.

Hij is gelukkig niet overboord geslagen, maar het was wel duidelijk dat hij er erg aan toe was. Hij bloedde hevig aan het hoofd. We hebben meteen een hulpsignaal uitgestuurd”, zegt de uit Tessenderlo afkomstige begeleider. Hij is zwaar aangedaan door de gebeurtenissen en wil liever niet met naam in de media verschijnen.

Sea King
“Om 11.55 uur heeft de marine een noodoproep gekregen”, klinkt het bij de persdienst van Defensie. “Het onderzoeksschip Belgica was op dat moment waterstalen aan het nemen in het achterdok van Zeebrugge. Ze zijn meteen naar de zeilboot gevaren en sommige leden van de Belgica zijn aan boord van de zeilboot gegaan.

Intussen arriveerde ook de Sea King van de luchtmachtbasis in Koksijde. De arts van de Sea King heeft het slachtoffer de eerste hulp toegediend.” Uiteindelijk kwam een MUG-helikopter ter plaatse die de man naar het ziekenhuis van Brugge heeft overgevlogen.

Volgens de laatste berichten ligt het slachtoffer nog in coma.

De zeilboot Jodie Faster werd door de Belgica naar de marinebasis in Zeebrugge gesleept. De opvarenden kregen op de basis eten, drinken en droge kleding. Slachtofferhulp kwam ter plekke om bijstand te verlenen.

Gisterennamiddag werd de zeilboot door de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst naar de jachthaven van Zeebrugge gesleept.

Auteur

  • admin

Comments