Vernieuwde jachthaven in Nieuwpoort opent de deuren

Jachthaven Westhoek MarinaIn Nieuwpoort is de vernieuwde jachthaven Westhoek Marina op het kanaal Plassendale-Nieuwpoort feestelijk ingehuldigd. De afgelopen maanden bouwde waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV er meer dan 80 vlottende aanmeerplaatsen en ook de omgeving werd volledig heraangelegd. De vernieuwde jachthaven is zo op tijd klaar voor een bruisende zomer.

Jachthaven Westhoek Marina in Nieuwpoort werd ontwikkeld in samenwerking met de Vlaamse waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV. Het project werd ook ondersteund door het Europese Interreg 2 zeeën project Yacht Valley.

Eind vorig jaar werd de aftrap van de werken gegeven. Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV startte toen met de bouw van 80 vlottende aanmeerplaatsen op het kanaal Plassendale-Nieuwpoort. De aanmeersteigers werden gebouwd met duurzame materialen.

De steigers zijn door de zachte helling van de looppaden erg comfortabel voor de gebruikers en ook toegankelijk voor andersvaliden. Aan een langsteiger van 240 meter werden vingersteigers van verschillende lengtes bevestigd. Zo kunnen in de toekomst verschillende types pleziervaartuigen aanmeren.

Daarnaast werd ook de omgeving van het jachthavengebouw volledig heringericht. Na het bouwverlof wordt de technische zone nog verder uitgebouwd met een slipway en 10 bijkomende aanmeervoorzieningen.

Westhoek Marina is een “full service” jachthaven. Naast de ligplaatsen voor pleziervaartuigen en een technische zone voor stalling en onderhoud van boten, biedt Westhoek Marina ook de mogelijkheid aan nautische bedrijven om zich te vestigen in het gloednieuwe havengebouw en gebruik te maken van de havenfaciliteiten. Niet alleen pleziervaarders maar ook wandelaars, fietsers, hengelaars, … zijn welkom op de vernieuwde site.

De geraamde kostprijs van de werken bedraagt 1,2 miljoen euro. Via het Interreg IV A-programma levert Europa een bijdrage van 50 %.

Daarnaast investeerde jachthaven Westhoek Marina 1,8 miljoen euro in de faciliteiten van de vernieuwde jachthaven (nieuw jachthavengebouw, nutsvoorzieningen op de steigers,…).

Labels

Auteur

  • admin

Comments