Flyer I als symbool van professionele zeilsport

Flyer I zeilbootOp zaterdag 6 september werd in Rotterdam bij de Koninklijke Roei- en Zeilvereeniging De Maas op speciale wijze stilgestaan bij het overlijden van Conny van Rietschoten. De legendarische oceaanzeiler en tweevoudig winnaar van de Whitbread Round the World Race overleed in december 2013 op 87-jarige leeftijd. Afgelopen zaterdag doopte zijn dochter Marianne van Rietschoten zijn eerste winnende jacht opnieuw tot The Flyer I.

Tom Touber, COO Volvo Ocean Race, woonde de herdenkingsdienst bij en maakte in zijn toespraak de verbinding tussen hoe Conny van Rietschoten in zijn tijd de zeilwereld veranderde en de komende Volvo Ocean Race.

“Conny van Rietschoten was eigenlijk de eerste profzeiler ter wereld. Hij bedacht als eerste dat als je zo’n wedstrijd wilde winnen, je dat professioneel moest aanpakken. Dat je voor dat doel een boot moest bouwen. Daarmee heeft hij behoorlijk de toon gezet in de hele zeilwereld. Dit heeft uiteindelijk wel tot excessen geleid. Voor de America’s Cup is een budget van 300 miljoen helemaal niets meer en voor de Volvo Ocean Race liepen de budgetten ook op tot 50 miljoen en meer in de afgelopen edities. Dit is allemaal een uitwas van waarmee Conny van Rietschoten ooit is begonnen.”

“Aan dat fenomeen hebben we een einde moeten maken. Door de introductie van de eenheidsklasse zijn de begrotingen teruggegaan naar 10 tot 13 miljoen. Alle boten zijn gelijk, dus het gaat echt weer om het team. Het Van Rietschoten-tijdperk van een speciaal ontworpen racejacht is ten einde.”

“Aan de andere kant was hij een man die veel waarde hechtte aan zijn team en aan het samen tot een prestatie komen. Een sprekend voorbeeld is dat hij na een hartinfarct in zijn kooi lag en dat zijn team gewoon door moest gaan. Er was zelfs al besproken welke maatregelen ze moesten treffen op het moment dat hij het niet zou redden. Dat geeft aan hoezeer hij bezig was met de teamprestatie, wat tijdens de Volvo Ocean Race anno 2014-15 ook het geval zal zijn. Hij was zijn tijd ver vooruit.”

“Enerzijds is dus een tijdperk afgerond en anderzijds is een nieuw tijdperk aangebroken, dat van ‘back to your roots’. Ik heb de afgelopen twee jaar het genoegen gehad om die kostenreductie te mogen aanroeren om terug naar de roots te kunnen gaan. Ik zie reikhalzend uit naar de Volvo Ocean Race 2014-15.”

Over The Flyer I
Stichting Revival of The Flyer is in 2014 opgericht met als ideëel doel om The Flyer I in haar oorspronkelijke staat te herstellen en haar te behouden als Nederlands maritiem cultureel erfgoed. Het zeiljacht waarmee Conny van Rietschoten in 1978 de Whitbread Round the World Race won, voer de laatste jaren onder de naam Alaska Eagle. Ze heeft inmiddels een grondige refit ondergaan en is opnieuw getuigd. Afgelopen zaterdag kreeg ze dus weer haar oorspronkelijke naam ‘The Flyer’ terug. Het jacht zal begin oktober in Alicante bij de start van de Volvo Ocean Race 2014-15 aanwezig zijn. Schipper Gerard Schootstra en zijn bemanning zullen in de toekomst met The Flyer I meer evenementen bijwonen.

Foto: Steven Teenstra

Auteur

  • admin

Comments