Antieke schepen op Het Eilandje tijdens Water-rAnt watererfgoed

Antieke schepenVolgend weekend van 26-27 en 28 september ‘14 leveren een dertigtal authentieke rond- en platbodemschepen naar het MAS om de Zeeuwse mosselen af zoals het honderd jaar geleden gebeurde.

Op vrijdag 12.45 varen de YE36 Andries Jacob, TH49 De Drie Gebroeders, de PI 77 D’n Bruinen en de TH 5 Jan Korneel het Willemdok binnen. Ze zullen vergezeld zijn door een vloot van dertig authentieke rond- en platbodemzeilschepen die tot WOI de handels- en vissersvloot op de Schelde uitmaakten.

Schepen Kennis en Diercteur De Block brengen de mosselen uit Zeeland boord van de houten Hoogaarzen en Hengsten in originele visserman uitvoering de haven in. Ze zetten de mosselen af aan de Oostendekaai aan de voet van het MAS, waar iedereen ook een proevertje wordt aangeboden. Het wordt een diplomatiek moment om de relatie tussen de Zeeuwse Mosselproductie en de gretige afname in Antwerpen te vieren.
Chef Jo Bussels van de Radis Noir maakt tussen 13u en 15u een origineel mosselgerecht klaar voor Ann Van Elsen.

De rest van de vloot van tjalken, aken, boeiers en andere platbodems varen omstreeks 15u30 verder door naar de Veurne- en St.- Laureiskaaien in het Bonapartedok.

De schepen zijn het hele weekend lang te zien. Op sommige kan men aan boord gaan rondkijken hoe het allemaal werkte. De grote vedetten zijn de schepen van Tolerant vzw(Rupelmonde) en Stichting Behoud Hoogaars (Zeeland). Zij sporen authentieke houten Hengsten en Hoogaarzen op en restaureren ze met een zo groot mogelijk respect voor de oorspronkelijke bouwtechnieken, uitrusting en zeilvoering. De andere schepen zijn uiteenlopende types die in de Scheldedelta actief waren als vrachtschip maar ook voor landbouwproducten of zelfs personenvervoer. Ze worden nu vooral voor de pleziervaart gebruikt, maar hebben hun originele karakteristieken uit de grote zeilvaart behouden. Op sommige schepen kan men komen rondkijken. Er zijn ook geleide wandelingen en de honderd jaar oude Ouderhoek wordt gevierd.

Er is dit weekend animatie voor jong en oud en er zijn muzikale verrassingsacts met shanties, en liedjes van scheepvaart of visserij. Een uitzonderlijke kennismaking met het levendige watererfgoed van de Scheldedelta in een historische dokkenbuurt. Op zaterdagavond wordt de havensfeer helemaal opengetrokken met het optreden van een onvervalste André Hazes sound-alike.

De Batavier, ‘ t Stille Water en Het Licht der Dokken, drie typische café’s van Het Eilandje zorgen voort een unieke dokkenkroegensfeer met zicht op de schepen. De Schelp, de vis- en schaaldieren specialist uit de buurt zet de potten op het vuur om iedereen van de mosselen te kunnen laten genieten. Liefhebbers van Zeeuwse oesters kunnen aan boord van de driemaster Marjorie II hun gading vinden. De MAS-shop en het Havenpaviljoen is open en er is ook maritieme kunst bij Nassau Fine Arts, scheepscuriosa en Red Star Line collectiestukken van Landtmeters Naval Stores te zien in de Nassaustraat. Diverse watererfgoedorganisaties uit het Scheldeland en de ZAS zeescouts zijn ook van de partij. Het manuele kraantje door de MAS ingang zal worden gedemonstreerd.

Bezoek aan Water-rAnt is gratis.
Tekst en foto: Pit De Jonge

Auteur

  • admin

Comments