Gaastra Sails verdwijnt uit Friesland

Gaastra SailsHet moederbedrijf Miedema Sails neemt per direct afscheid van het merk Gaastra Sails. De eis van de Chinese merkhouder om afscheid te gaan nemen van de authentieke wijze waarop Friese zeilen handmatig gemaakt worden, bracht directeur Jan Miedema ertoe een eigen koers te gaan varen.

“Zaken zijn zaken. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar je moet als directie ook ergens voor staan. Het mag op papier allemaal mooi klinken om zogenaamd efficiënter te willen werken, maar sommige zaken laten zich niet zo eenvoudig in cijfers uitdrukken. Het is jammer dat het merk Gaastra Sails, waar we jarenlang met liefde aan hebben gewerkt, uit Friesland verdwijnt. Maar afscheid moeten nemen van onze deskundige vakmensen gaat ons te ver. Dit druist in tegen al onze principes. Miedema Sails staat voor kwaliteit, gemeenschapszin en passie voor de zeilmakerij. Dan ga je niet je productie uitbesteden naar China. Daarmee zouden we ook onze klanten enorm tekort doen. Een mooie zeilboot verdient gewoon een superieur zeildoek. Daarom kijken we vaak zelf op de boten van onze klanten om het specifieke karakter van het schip te testen en daarmee het ontwerp van het zeil te perfectioneren. Ook maken wij de bootkappen en bootkussens voor o.a. motorboten. Allemaal puur Nederlands en ambachtelijk product. Die kwaliteit bereik je echt niet door in China te gaan produceren. Daarom hebben we besloten niet meer verder met ze te willen,” aldus Jan Miedema.

Nadat de Chinezen hun plannen ontvouwden, riep de directie het voltallige personeel bij elkaar. Tijdens een lunch reconstrueerde de Friezen de situatie en vertelden ze het personeel het voornemen de Chinese merkhouder de rug toe te zullen keren.

‘”Natuurlijk schrokken ze. Het is nogal wat voor een bedrijf van onze omvang om resoluut ‘nee’ te zeggen tegen zo’n grote naam. Maar tegelijkertijd was het ook hartverwarmend. De steun, de passie en de enorme motivatie heeft diepe indruk op me gemaakt. Uiteraard biedt het ook kansen en meer ruimte voor innovatie. Wij zijn Friezen. We lijken misschien soms wat stug, maar we werken hard en staan altijd voor elkaar klaar. Op zo’n moment weet je dat je als directie het juiste besluit hebt genomen,” aldus mede-eigenaar Chris Kamstra.

Voor de bestaande klanten van Miedema Sails verandert er verder niets. Vrijwel alle zeilen van Gaastra Sails zijn altijd al door Miedema Sails ontworpen en gemaakt. Zij nemen dan ook de lopende garanties over. Het is uiteindelijk dus slechts een afscheid van een merknaam.

Labels

Auteur

  • admin

Comments