Belgisch Kampioenen Stand up Paddle beslist op uitdagende Noordzee

stand up paddle boardenDe jongste twijg aan de surfboom, stand up paddle boarden of suppen, verdeelde op zaterdag 8 augustus pas voor de 2de maal zijn tricolore kampioenstruien te Surfclub Windekind. Standup Paddle ontkiemde pas begin deze eeuw maar groeit stilaan uit tot de aller stevigste surftak. De populariteit van staand op een surfplank peddelen vertaalde zich in een sterk deelnemersveld op de eerste echte open water editie van dit officiële Belgisch kampioenschap. 45 deelnemers waaronder 8 vrouwen en 10 junioren schreven zich in voor het #BKsup op een woelige Noordzee.

Om als eerste de finish te halen, op het 9 kilometer lange Noordzeeparcours dat de wedstrijdleiding had uitgelegd voor de Surfclub Windekind, bleek surftechniek even belangrijk als brute spierkracht. Tom Ameije, lid van de aangrenzende surfclub SYCOD, domineerde in het verleden verschillende wedstrijden en wist zijn favorietenrol te bevestigen met zijn tweede Belgische titel op de lange afstand én een eerste titel in de sprint. Tijdens de ‘Long Distance', het koningsnummer van #BKsup, bleef het tot de laatste van de 3 wedstrijdrondes knokken voor de titel met nieuwkomer Kjell De Bruyn. De 3de podiumplaats ging naar Erwin Renders die op zijn 14 voet lange board ook de titel haalde in die lange planken subcategorie. 4de op de eindlijn en Windekind local Barth Buelens haalde brons in de 12,6 voet subcategorie, het meest populaire type SUP-board dat ook de top 2 Tom en Kjell onder hun voeten hadden.

Bij de vrouwen was Corinne Piquer van de Outside surfclub Oostende ook dit jaar de sterkste, zowel in de long distance als in de sprint. Ze eindigde 17de algemeen, 6 plaatsen eerder dan de 2de vrouw in het wedstrijdveld Charlien Boone, gevolgd door Anne-Sophie De Deckker die 3de vrouw werd. 10 deelnemers van 16 jaar en jonger kregen een long distance sup parcours op maat voorgeschoteld. De misschien wel leukste race van de dag werd gewonnen door Oliver Ghysen, voor Saù Barbé en Arne Vanmassenhove.

Nieuwe sprint categorie zorgt voor feest op het strand
Voor wie na 9 kilometer Noordzeedeining trotseren nog iets in de armen en benen had, was er voor het eerst de sprint discipline. De afvallingsrace richting een finale met 4 werd gehouden op gelijke boards, waardoor enkel de vrouw of man het verschil kon maken. Een wedstrijdconcept met veel wedstrijden in de wedstrijd, kansen op revanche voor nederlagen in de Long distance, en vooral met een uitgelaten surfsfeer bij de start- en finishzone op het strand.

In een spannende finale bij de mannen werd het top 2 long distance klassement verdergezet: de titel voor Tom Ameije en zilver voor Kjell De Bruyn. Locals Barth Buelens en Stijn Van Den Brande eindigden in de finale op plaats 3 en 4. Ook bij de vrouwen bleek Corinne Piquer zowel uithouding als explosiviteit te bezitten, de 2de plaats hier ging naar Anne-Sophie De Deckker.

Resultaten Belgisch kampioenschap Standup Paddle 2015 te Surfclub Windekind

#BKsup Long Distance open klasse
1. Tom Ameije
2. Kjell De Bruyn
3. Erwin Renders

#BKsup Long Distance 12'6" boards
1. Tom Ameije
2. Kjell De Bruyn
3. Barth Buelens

#BKsup Long Distance 14' boards
1. Erwin Renders
2. Benny Jansen
3. Patrick De Bruyn

#BKsup Long Distance vrouwen
1. Corinne Piquer
2. Charlien Boone
3. Anne-Sophie De Deckker

#BKsup Long Distance U16 Youth (Kids race)
1. Oliver Ghysen
2. Saù Barbé
3. Arne Vanmassenhove

#BKsup Sprint Race Mannen
1. Tom Ameije
2. Kjell De Bruyn
3. Barth Buelens
4. Stijn Van Den Brande

#BKsup Sprint Race Vrouwen
1. Corinne Piquer
2. Anne-Sophie De Deckker

#BKsup Team Race
1. Outsiders
(Thomas Berghmans, Corinne Piquer, Benny Jansen, Kjell De Bruyn, Pascal Bleys)
2. Team Suppie
(Karl Roels, Niels Vanden Eynden, Tom Ameije, Anne-Sophie De Deckker, Dirk De Beuf)
3. Verbroedering Kustsuppers - Windekind
(Hans Peeters, Erwin Renders, Barth Buelens, Kathleen Govers, Jan Moermans)
4. Windsurfing Deinze
(Michaël Nies, Charlien Boone, Luc Decooman, Lorenzo Deproost, Michiel Decooman)

Labels

Auteur

  • admin

Comments