Winnaars van Boat Builder Awards 2016 (video)

Boat Builder AwardsAcht winnaars en zeven eervolle vermeldingen werden gisterenavond in Amsterdam bekendgemaakt tijdens de tweede editie van de Boat Builder Awards for Business Achievement, in samenwerking met Raymarine. Robert Braithwaite CBE, oprichter van Sunseeker International, nam de Lifetime Achievement Award, die werd gesponsord door Side-Power, in ontvangst en gaf daarmee de aftrap voor een onvergetelijke avond in het Scheepvaartmuseum.

Meer dan 280 gasten kwamen naar het galadiner onder de schitterende koepel van het centrale binnenplein van het museum om te horen wie de winnaars waren. Sea Ray nam als eerste de prijs in ontvangst voor het beste Retail Marketing Initiative, gesponsord door Saltwater Stone, voor de lancering van de SLX serie sportboten. Quicksilver kreeg in dezelfde categorie een eervolle vermelding voor de kostprijsconfigurator op maat.

Deze keer kreeg Axopar, vorig jaar al genomineerd, wél de prijs voor International Distributor/Dealer Development, gesponsord door Lumishore. De jury ook vond dat snel groeiende bouwer Galeon een eervolle vermelding in deze categorie verdiende.

De Boat Builder & Equipment Manufacturer Collaborative Solution award, gesponsord door Ultraflex, was een van de meest beconcurreerde prijzen. De jury besliste uiteindelijk dat Azimut Benetti en Rolls Royce de allerhoogste prijs toekwam voor de ontwikkeling van hun lichtgewicht AZP C65 boegschroef. Lewmar, NV Equipment en Beneteau kregen beide een eervolle vermelding voor hun bijdrage aan een nieuw zonneschermontwerp voor de Sense zeilbotenserie van Beneteau.

De Italiaanse scheepsbouwer Ferretti Yachts kreeg een prijs voor hun submersible garage van de Ferretti 850 in een andere felbegeerde categorie: Innovative On Board Design Solution, gesponsord door Fusion. Skischeepsbouwers Mastercraft en Malibu Boats uit de VS ontvingen eveneens een eervolle vermelding vanwege de uitzonderlijke hoge innovatiestandaard in dat marktsegment.

De door Dometic gesponsorde award voor Innovation in a Production Process ging naar Vripack, vanwege de baanbrekende software voor virtuele prototypes.

Winnaar van de allereerste Environmental Initiative Award, gesponsord door Scott Bader, was Blue Gas Marine uit de VS, voor de ontwikkeling van mogelijkheden voor aardgas als brandstof. Een andere nieuwe award, die voor Best Apprenticeship and Training Scheme, gesponsord door Marine Resources, werd uitgereikt aan Berthon. Collega-scheepswerven en landgenoten Sunseeker en Pendennis kregen beide een eervolle vermelding.

Maar de ster van de avond was Robert Braithwaite CBE, de man achter één van de meest iconische merken van de industrie: Sunseeker. Directeur Publicatie van IBI, Nick Hopkinson, noemde Braithwaite een ‘visionair op het gebied van scheepsbouw, iemand die vanaf het begin de potentiële kracht van een merk begrepen heeft’. Braithwaite kon niet persoonlijk aanwezig zijn bij het diner, maar kreeg de prijs vlak voor het evenement bij Sunseeker’s Poole in het Verenigd Koninkrijk uitgereikt door Nick Hopkinson van IBI.

Via een video bedankte Braithwaite de jury, de gasten van het galadiner en de organisatoren van de Award, IBI en METSTRADE.

Robert Braithwaite CBE: “Deze award betekent ontzettend veel voor mij, want dit is het bewijs dat je succesvol bent in wat je doet. Dat is erg belangrijk voor mij.” Toen hem gevraagd werd naar een uitzonderlijk exemplaar uit zijn geschiedenis als scheepsbouwer, zei Braithwaite: “Ik denk waarschijnlijk de eerste 17-voeter, dat was toen we begonnen aan het begin van de jaren '70. Toen werkten we met zeven man, nu zijn we met meer dan 2.000.”

Robert Braithwaite CBE bouwde een kleine botenleverancier aan de zuidkust van het Verenigd Koninkrijk - die eind zestiger jaren bekend was als Poole Power Boats - uit tot één van 's werelds grootste scheepsmerken. Vandaag de dag werken er 2.200 mensen en de verwachte omzet van 2016 is ongeveer £240 m. Het bedrijf bouwt een serie sportcruisers, flybridge motorjachten en superjachten van 50 tot 155 voet. Vorig jaar vierde de scheepsbouwer een belangrijke mijlpaal: het bedrijf had 100 jachten van meer dan 100 voet gebouwd.

Labels

Auteur

  • admin

Comments