Zeiljacht zinkende op de Noordzee

ZeiljachtTwee Belgische zeilers zijn met hun jacht onderweg van IJmuiden naar de thuishaven Nieuwpoort. Ineens merken ze op dat ze water maken en valt alle stroomvoorziening weg, omdat de accu’s ook al onder water staan.

Gelukkig hebben de nog telefoon bereik en kunnen ze via de KNRM Helpt App alarm slaan. Tevens schieten ze enkele noodvuurpijlen af om omringende scheepvaart te alarmeren.

De Nederlandse Kustwacht alarmeert direct reddingboot Zeemanshoop uit Breskens en reddingboot Uly uit Westkapelle. Deze gaan met de grootste spoed ter plaatse naar het jacht wat zo’n 14 km uit de kust van Westkapelle ligt.

Vissersschepen die in de buurt zijn gaan ook naar het jacht toe. De YE 138 is als eerste ter plaatse en kan melden dat de twee personen aan boord het goed maken.

Kort hierna komt reddingboot Uly ter plaatse. Zij zetten direct een pomp over op het jacht, wat op dat moment al aardig vol staat.

Reddingboot Zeemanshoop is vijf minuten later ter plaatse. Omdat de pomp van de Uly het binnenstromende water goed kan wegkrijgen, is extra pompcapaciteit van de Zeemanshoop niet nodig. Gevraagd wordt om wel stand-by te blijven.

Wanneer de situatie een half uurtje later onder controle is, wordt besloten om het jacht naar Breskens te slepen. De Zeemanshoop blijft nog even stand-by, maar gaat even later retour station om alvast de kraan van de jachtwerf in gereedheid te laten brengen.

Na een sleep van twee uur arriveert reddingboot Uly met het jacht in Breskens, waar het gelijk uit het water gehaald wordt.

De twee Belgische zeilers zijn geschrokken, maar maken het goed. Ze zijn ook zeer tevreden over de snelle werking van de KNRM Helpt App en trots donateur van de KNRM.

Tijdstip alarm: 5:16 uur
Wind: Zuid 2 Bft.
Zicht: Goed (donker)

Bron: KNRM

Labels

Auteur

  • admin

Comments