Scheveningen herbouwt historische zeilwagen

Zeilwagen Simon Stevin

Op initiatief van Jachtclub Scheveningen wordt de historische Zeilwagen van Simon Stevin herbouwd. De zeilwagen uit begin 17 e eeuw  bewijst het feit dat zeil-innovatie in Holland al ruim 400 jaar hoog op de agenda staat. 

De zeilwagen werd destijds in opdracht van Prins Maurits in 1602 ontworpen door Simon Stevin en heeft daadwerkelijk de afstand tussen Scheveningen en Petten over het strand gereden, met een gemiddelde snelheid van 40 km/uur.

Op zaterdag 17 juni zal de Haagse wethouder Karsten Klein tijdens Vlaggetjesdag een cheque van €20.000 overhandigen, waarmee de start van de bouw mogelijk wordt gemaakt.

De wagen wordt gebouwd door leerlingen van het ROC Mondriaan in Den Haag

onder regie van Stichting Behoud Schevenings Erfgoed en zal volgend jaar tijdens verschillende evenementen te zien zijn. Zo zal tijdens het The Hague Offshore Sailing World Championship 2018 de zeilwagen op strand in actie komen. Dit wereldkampioenschap organiseert Jachtclub Scheveningen in samenwerking met de Noordzeeclub en het Watersportverbond van 12 tot 20 juli 2018. Het zeilevenement, waar honderden boten worden verwacht, staat in het teken van “Technology & Innovation” .

De zeilwagen zal na het evenement worden geschonken aan het  Muzee Scheveningen.

Uiteraard staat de organisatie open voor bedrijven of individuen die dit project in natura en/of financieel willen ondersteunen.

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments