Wereldkampioenschap slalom windsurfen onder zonnige omstandigheden van start

Wereldkampioenschap slalom windsurfen

Dinsdag is op het strand van Texel bij Paal 17 het wereldkampioenschap slalom windsurfen van start gegaan. Tijdens dit WK wordt er gedurende vijf dagen volgens een eliminatie-systeem gestreden om de wereldtitel in de slalom-klasse.

Op de openingsdag konden slechts twee heats gevaren worden. In deze heats kwalificeerden Nederlanders Dorian en Adriaan van Rijsselberghe, Casper Bouman en Pieter Eliens zich van de volgende ronde.

Broederstrijd vroeg in het toernooi
Terwijl de eerste windsurfers dinsdag al voor tien uur het water op waren moest de wedstrijdleiding besluiten om de eerste start wegens te veel stroming in verhouding tot de wind, uit te stellen. Toen het water na het hoogtij daalde en de stroming afnam kon er rond het middaguur alsnog gevaren worden. In de eerste twee heats waren het de gebroeders Van Rijsselberghe die het thuiswater ten volle wisten te benutten en zich allebei kwalificeerden voor de volgende ronde. In deze volgende ronde komen de broers elkaar al tegen. De oudste van de twee, Adriaan, was duidelijk: “Dat is mooi, dan kan ik hem meteen even op zijn nummer zetten morgen.” zei hij met een lach en een knipoog.

De overige geplande heats konden na het wegzakken van de wind niet meer gevaren worden.

Omstandigheden bij Paal 17 ideaal
Als het programma hervat gaat worden zal dit gebeuren vanaf heat drie. Voor woensdagochtend zijn de windverwachtingen vooralsnog tegenvallend. Voor twaalf uur zal er dan ook niet gestart worden. De voorspellingen voor donderdag, vrijdag en zaterdag zien er een stuk rooskleuriger uit. Jordy Vonk – professioneel windsurfer op de PWA-tour en door velen als kanshebber voor de titel genoemd – is optimistisch. Vonk: ,,De voorspellingen voor het einde van de week zijn perfect. Het beloven mooie dagen te worden! Een WK in eigen land is mooi. Helemaal op Texel, de omstandigheden zijn hier bij Paal 17 echt perfect. Een mooi breed strand, open water en ook op de wal is alles goed geregeld.”

Hoe werkt het WK Slalom?
Het WK wordt gevaren volgens een eliminatie-systeem. In iedere heat zitten 7 tot 8 surfers waarbij de eerste 4 telkens doorgaan naar de volgende ronde. Na drie rondes volgt de A-finale met de beste 8 en is er sprake van één volledige eliminatie, met een winnaar. De uitslagen van alle eliminaties bij elkaar opgeteld levert het eindklassement, waarbij geldt dat de windsurfers na drie eliminaties hun slechtste resultaat mogen wegstrepen.

Foto: Laurens Morel

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments