Maaien waterplanten Randmeren van start

Maaien waterplanten Randmeren

Vanaf volgende week wordt er op de Randmeren gestart met het maaien van waterplanten. De hoog groeiende waterplanten als fonteinkruid zorgen hier voor veel overlast bij waterrecreanten. Een extra financiële bijdrage van de 16 gemeenten in de Coöperatie Gastvrije Randmeren maakt deze zomer voldoende maaien mogelijk.

De waterrecreatiesector – HISWA Vereniging, Sportvisserij Nederland, Platform Waterrecreatie, Watersportverbond – is verheugd over deze stap.

De waterplanten veroorzaken onveilige situaties doordat boten vastlopen en zwemmers verstrikt raken. Tijdig maaien is de remedie. Grote zorg voor de waterrecreatiesector is echter de financiering van het maaien. De afgelopen drie jaren werd met hulp van een subsidie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu het maaien goed georganiseerd. Deze subsidie kwam bovenop het geld dat de 16 gemeenten binnen de Coöperatie Gastvrije Randmeren bij elkaar brachten. In totaal kon hierdoor 450 hectare gemaaid worden, waardoor een acceptabel watersportgebied is ontstaan voor zeilwedstrijden, zeilen, sloepvaren, surfen en snelvaren.

Voor 2017 verleende het ministerie geen financiële ondersteuning en zocht de waterrecreatiesector naar een alternatief. Gerdina Krijger, regiomanager bij HISWA Vereniging: “Grote dank aan de Coöperatie Gastvrije Randmeren en de bij haar aangesloten gemeenten voor de inzet en de extra bijdragen. Hoewel de waterplanten een grote zorg blijven, kunnen we deze zomer in ieder geval varen!”

Foto: gastvrijerandmeren.nl

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments