Britse media waarschuwen zeilers: kom niet naar België!

Britse media

De Belgische douane heeft het gemunt op de Britse zeiljachten. Sinds een paar weken worden er regelmatig brandstof stalen genomen in de Belgische jachthavens aan de kust. Zelfs wanneer er geen spoor is van de rode kleurstof, die diesel kenmerkt met een lagere tax, worden de Britse eigenaars gedwongen om onmiddellijk een boete te betalen van €500.

Eén slachtoffer had sinds twee jaar geen rode diesel meer gebruikt. Hij kon dit bewijzen aan de hand van de ontvangstbewijzen na het tanken. Toch werd hij beboet nadat sporen van rode kleurstof werden gevonden in zijn tank. Deze tank werd nochtans professioneel gereinigd in 2015. Hij vernam dat de Britten in het vizier worden genomen wegens de Brexit.

De recente invallen aan boord gebeurden in Nieuwpoort. De Britse media waarschuwen hun lezers om bij de lokale douane van elke Belgische haven te informeren naar hoe zij de regels interpreteren.

Veder geven de Britse media het advies om België voorbij te zeilen want onze kust aan de Noordzee is slechts 42 zeemijl lang.

Belgische wateren volledig vermijden is bijna ondoenbaar want als je van Noord Frankrijk naar Nederland zeilt moet je hiervoor een pak mijlen omweg maken. Er zijn geen meldingen binnen gekomen dat een Brits zeiljacht werd gecontroleerd midden op zee.

Dit alles is te lezen in de Yachting Monthly editie augustus 2017.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments