Contest Yachts levert eerste 26 meter zeiljacht op: de Contest 85CS – Polina Star IV

Contest 85CS Polina Star IV

In november is de eerste 26 meter lange Contest 85CS naar ontwerp van judel/vrolijk opgeleverd. De Polina Star IV heeft intussen koers gezet naar Elba, waar het schip overwintert, alvorens aan de echte lange afstandsavonturen te beginnen.

De opdrachtgever, een zeer ervaren zeiler, zal met het schip bestemmingen over de hele wereld aandoen en had precies voor ogen waar zijn jacht aan moest voldoen. Contest Yachts toont met de bouw van deze 85-voeter aan hoe het de grenzen van semi-custom bouw verlegd heeft om aan alle specifieke wensen van de opdrachtgever en schipper tegemoet te kunnen komen. De Polina Star IV bewijst waar een optimale samenwerking tussen een terecht veeleisende opdrachtgever en een team van de beste ontwerpers, engineers, bouwers en toeleveranciers toe leidt: building dreams together.

Aan het realiseren van die droom ligt een solide basis ten grondslag. Dat zie je in de Contest 85CS op alle fronten terug. Allereerst door de 60 jaar lange ervaring van kwaliteitsjachtbouw die Contest Yachts meebrengt, gecombineerd met de expertise van de internationaal gerenommeerde ontwerpers van judel/vrolijk & co en Wetzels Brown Partners. Ten tweede door altijd op zoek te gaan naar systemen en uitrustingen van wereldwijd toonaangevende toeleveranciers die zich in de praktijk al veelvuldig bewezen hebben op het gebied van kwaliteit en service.

GRENSVERLEGGEND

Optimale zeileigenschappen en veilig lange afstanden afleggen zijn de belangrijkste uitgangspunten voor iedere Contest. Vanzelfsprekend geldt: hoe groter het schip, hoe meer mogelijkheden. Bij de Polina Star IV hebben de ontwerpers en engineers van judel/vrolijk ieder onderdeel van het schip minutieus onder de loep genomen om tot de beste ontwerpoplossingen te komen. Daarbij is ook gekeken naar opties die het ontwerpersduo bij andere jachtontwerpen hebben toegepast, zowel op toerjachten als lichtgewicht carbon racers. Voeg hier de kernkwaliteiten aan toe van Contest Yachts - traditioneel vakmanschap gecombineerd met een continue innovatiedrift - en een nieuwe standaard binnen de semi-custom jachtbouw is gezet. Het nieuwe vlaggenschip van Contest, de Contest 85CS, is het perfecte voorbeeld hoe ver individuele wensen doorgevoerd kunnen worden in een semi-custom zeiljacht.

Kenmerkend voor de 85CS ten opzichte van andere Contest jachten zijn de vloeiende lijnen van het ontwerp: dek en opbouw gaan naadloos in elkaar over en smelten samen met de kuip. De moderne rompvorm is ontworpen om hoge snelheid te bereiken. De voor- en achtersteven hebben een bijna verticale lijn en zorgen voor ruim voldoende volume. Het brede middenschip dat ook weer vloeiend overloopt in het onderwaterschip zorgt voor veel stabiliteit. Daarnaast heeft judel/vrolijk ten behoeve van single-handed zeilen een optimaal profiel getekend voor kiel en roer. De eerste proefvaarten met de Polina Star IV hebben uitgewezen dat alle berekeningen en achterliggende keuzes in het ontwerp bijzonder goed uitgepakt hebben, gezien de prestaties en handling van het schip op open water.

De Contest 85CS is ontworpen om onder alle weersomstandigheden en op alle wateren snel en veilig te zeilen, maar daarnaast heeft het ontwerp- en engineersteam ook continu de optimalisatie van comfort aan boord van een superjacht in het achterhoofd gehad. Polina Star IV heeft ook hierin de grenzen verlegd.

ZELFVOORZIENEND

De Polina Star IV gaat de uithoeken van de wereldzeeën en oceanen opzoeken, veelal met slechts twee opvarenden aan boord. Daartoe is deze Contest 85CS volledig ingericht om single-handed te kunnen varen. Uit veiligheidsoverwegingen is voor alle techniek aan boord een back-up voorhanden om moeiteloos op over te gaan mocht onverhoopt een systeem uitvallen. Bovendien is ervoor gekozen om met uitrustingen en systemen te werken die door de crew zelf onderhouden en indien nodig vervangen kunnen worden. Er is dan ook een royale werkplaats ingebouwd, die tevens als opslag voor reserveonderdelen fungeert. 

Een andere wens van de eigenaar was dat alle systemen en tuigage ook met de hand bediend kunnen worden. Mocht zich een storing voordoen dan kan er handmatig op elk moment ingegrepen en veilig doorgevaren worden. Of het nu om uitval van elektrische systemen of het single-handed kunnen bedienen van de kottergetuigde zeilvoering gaat. Dit soort details integreren in een schip van deze lengte heeft het uiterste gevraagd van de engineers.

NATUURLIJKE VENTILATIE

Het ‘flush’ dek is voorzien van veel luchthappers die geïntegreerd zijn in het ventilatiesysteem en zorgen voor een natuurlijke ventilatie van alle ruimtes. Polina Star IV beschikt over drie koelingssystemen, maar dankzij de luchthappers zullen deze amper gebruikt hoeven te worden. Dit levert tevens een flinke besparing op in brandstofverbruik omdat de generator minder hoeft te draaien. En bij een mechanisch defect blijft de ventilatie in het schip toch optimaal.

De eigenaar heeft in de Polina Star IV, zijn derde Contest jacht, al zijn innovatieve ideeën gerealiseerd. Van de positionering van de lieren en lijnen tot aan de hoog weggewerkte elektrische bedrading door het hele schip, zodat bij onverhoopt water maken de systemen gewoon kunnen blijven functioneren. Ook de indeling onderdeks met negen bedden is verrassend te noemen. Het voorschip is geheel ingericht voor een tweepersoons crew met onder andere een tweede, volledig uitgeruste navigatiehoek. De slim ingerichte en rijk geoutilleerde kombuis bevindt zich aan de achterzijde van het schip, zodat het eten direct uitgeserveerd kan worden in de salon of cockpit.

FUCTIONEEL EN ESTHETISCH

Iedere eigenaar stelt zijn eigen prioriteiten. Voor de Polina Star IV stond veiligheid voorop. De romp is verdeeld in vier volledige waterdichte compartimenten. Alle veiligheids- en reddingsmiddelen bevinden zich in open ruimtes en zijn zo altijd onder handbereik. Iedere hut is voorzien van noodverlichting tegen het plafond, opslag voor reddingsvesten en heeft zijn eigen vluchtluik, te bereiken via een ladder.

Kenmerkend voor Contest jachten is de geavanceerde technische lay-out in het onderwaterschip met één centrale slang voor alle bilgewater van voor naar achter met op diverse plekken vertakkingen. Niet alleen in het midden van het schip maar ook aan de buitenzijde zijn sensoren geplaatst die de pompen in werking kunnen zetten als het schip onder helling ligt.

In de bergruimte in het achterschip is een extra motorpomp geïnstalleerd. Deze pomp, met een enorme capaciteit en bereik over de hele lengte van het schip, kan in geval van nood als bilgepomp dienen maar ook als bluswaterpomp bij brand.

Contest maakt alleen gebruik van het mooiste teak- en eikenhout en kwalitatief hoogwaardig leer en textiel. Het vakmanschap van de interieurbouwers van Contest is ongekend. Het smaakvolle interieurontwerp is van de hand van Wetzels Brown. Naast de esthetische aspecten is ook hier weer rekening gehouden met optimaal comfort en veiligheid. Prachtig afgeronde hoeken bij alle meubilair, subtiel geïntegreerde deurklinken en ingefreesde handgrepen laten zien dat er oog is voor ieder detail aan boord. Alle dubbele bedden hebben twee eenpersoons matrassen waartussen een slingerzeil kan worden gespannen.

Bij de bouw is gebruikgemaakt van een innovatieve infusie-methode. De romp zelf heeft een kernmateriaal van schuim en ook het interieur is op veel plaatsen voorzien van lichtgewicht panelen met een schuimkern. De kiel is van roestvrijstaal met een dunne laag lood voor het creëren van het optimale zwaartepunt. Roer en A-frame voor gennaker en Code-0 zijn van carbon. Dit alles natuurlijk Lloyd’s gecertificeerd.

ZEILEND DE WERELD OVER

Met de carbon mast van Hall Spars en de 3Di zeilen van North Sails beschikt de Polina Star IV over optimale zeileigenschappen.

“Dankzij het doordachte ontwerp van judel/vrolijk en de Contest benadering om zo licht mogelijke tuigage en materialen voor interieur en uitrusting te gebruiken, hebben we een relatief licht superjacht weten te bouwen dat qua veiligheid, prestaties en comfort van topniveau is,” aldus Contest Yachts directeur Arjen Conijn.

“Daar sluit Ik me helemaal bij aan,” vertelt schipper Alessio Cannoni die vanaf het eerste moment als schipper ter plekke bij het ontwerp en de bouw van de Polina Star IV betrokken is geweest.

“We willen onder alle omstandigheden zeilen, van 5 tot 50 knopen wind. Ik beschouw het gebruik van de motor als een hulpmiddel voor als er echt geen wind is en voor bij het aan- en afmeren, maar we willen minimaal 70% van de tijd daadwerkelijk zeilen. We hebben dan ook een enorme berging voor alle zeilen en lijnen in het voorschip, zodat we bij ieder weertype de juiste zeilen kunnen voeren. Heb je niet alle typen zeilen aan boord, dan neig je eerder naar op de motor varen, met name bij weinig wind. Dat willen we dus voorkomen en juist ook bij weinig wind goede snelheden kunnen behalen. Daar is dit schip helemaal voor uitgerust en dat maakt het zo perfect om de wereld mee rond te zeilen.”

Polina Star IV is de eerste 85CS in de serie van 26 meter lange semi-custom gebouwde jachten van Contest yachts. Building dreams together.

SPECIFICATIES

Lengte  

25.82m

84.71ft

Lengte inclusief boegspriet

26.78m

87.86ft

Lengte waterlijn

23.17m

76.02ft

Breedte

6.40m

21ft

Diepte standaard kiel

3.79m

12.43ft

Diepte korte kiel (optioneel)

3.28m

10.76ft

Gewicht standaard kiel

18.500kg

40,785lb

Benzinetank

2,500lt

549.92imp. gal

Watertank

1,500lt

329.95imp. gal

Motor, Volvo Penta

194kW

264hp

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments