VIDEO: Vrachtschip kapseist en op drift in kanaal na botsing met Belgische visser

Vrachtschip kapseist

Het 82-meter vrachtschip, Britannica HAV kapseisde dinsdag in het Engels Kanaal na een botsing met een Belgisch vissersvaartuig. De aanvaring vond plaats ongeveer 50 zeemijl ten noordoosten van Cherbourg, Frankrijk.

De Britannica HAV (gebouwd in 1985) is nog steeds op drift als gevolg van de impact met het Belgische vissersvaartuig Deborah. De Maritieme dienst werd rond 15u40 werd gewaarschuwd door het Regionaal Operationeel Centrum voor Surveillance en Redding (CROSS) van Jobourg, Frankrijk.

De zeven bemanningsleden van de Britannica HAV evacueerden het schip en gingen aan boord van twee reddingsvlotten. Deze werden gevonden en opgepikt door het Belgische schip Deborah.

Britannica Hav

De opvarenden werden per helikopter naar het Franse Querqueville Airfield gevlogen. De kapitein van het vissersvaartuig was licht gewond in het hoofd, maar zijn schip werd niet geëvacueerd. Verder geraakte niemand van de andere opvarenden gewond.

De Britannica Hav vervoerde staal. Vier kielplaten zouden gescheurd zijn na de botsing met de Deborah. Het schip drift met een snelheid van 3 knopen naar het westen en is omgeven door diesel. Het schip had 48 ton lichte diesel aan boord.

De Franse reddingsboot Abeille Liberte en een Franse boot van de kustpolitie werden uitgezonden om de Britannca HAV te volgen.

De maritieme prefect van het Kanaal en de Noordzee heeft om hulp gevraagd van het reddings- en ontsmettingsschip Argonaute van de Franse marine om de vervuiling te bestrijden.

 

Video: Préfecture maritime de la Manche et de la mer du Nord.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments