Bestevaer 49 Zenith opgeleverd aan Australische eigenaren

Bestevaer 49 Zenith

Al 10 jaar lang droomden de Australische eigenaren van een nieuw zeiljacht. Tijdens die 10 jaar werd er een gedetailleerde en complete wensenlijst opgesteld. Het echtpaar was erg duidelijk over wat ze aan boord wilden, zoals de volledig aluminium dekluiken, extra dikke roeras, overgedimensioneerd anker en de aan dek vast gelaste dek items. Bovendien moest het schip met helmstok bestuurd kunnen worden.

Na een bezoek aan onze Open Dag vier jaar geleden bleven we voornamelijk via mail en Skype in contact met de Australische eigenaren. Het gehele verkoop- en bouwproces verliep ‘online’. Ze hebben één keer tijdens de bouw de werf bezocht, en richting de oplevering verbleven ze wat langer in Makkum.

Bestevaer 49

Voor de eigenaren is het erg belangrijk om onafhankelijk en zelfvoorzienend te zijn, vandaar ook de grote zonnepanelen op het achterschip en voldoende water en diesel capaciteit. Een gebrek aan stroomverbruikers zoals een boiler, koelkast en verwarming zorgen er ook voor dat ze minder snel de motor hoeven te starten om stroom op te wekken. De romp en meeste delen aan dek zijn kaal aluminium en ongeschilderd om de kans op corrosie te voorkomen en omdat het minder onderhoud vraagt.

Het interieur is een goed voorbeeld van custom jachtbouw. Het pilot house is één meter naar voren toe verlengd om daar meer ruimte te scheppen en voor meer licht beneden. De keuken is J-vormig en ruim met RVS werkbladen en diepe, grote lades en kasten voor ingredienten en keukengerei om te koken zonder vaak aan land te hoeven gaan voor boodschappen.

Bestevaer 49 interieur

Naast de diner tafel staat een diesel kacheltje welke voor warmte en gezelligheid zorgt in koudere gebieden. Onder het pilot house aan stuurboord is de technische ruimte gebouwd, en aan bakboord de gastenhut. De eigenaren hebben een groot comfortabel bed welke de hele breedte van de voorhut inneemt. Zowel het toilet als de douche hebben een eigen ruimte, grenzend aan de eigenaarshut. Het hout wat gebruikt is voor de meubels en intimmering, Bubinga, bleek een uitdaging voor de timmermannen maar het eindresultaat ziet er prachtig uit.

Bestevaer 49 interieur

Specificaties Bestevaer 49 Zenith

 • Werf:                                KM Yachtbuilders, Makkum, NL
 • Architect:                          Dykstra Naval Architects, Amsterdam, NL
 • LOA                                 14.97 m
 • LWL                                 13.72 m
 • Breedte                            4.40 m
 • Diepgang                          2.10 m
 • Gewicht                           19.000 kg
 • Ballast                              5.900 kg
 • Doorvaarthoogte                 22.50 m
 • Tuigage                                     Aluminium mast en giek
 • Type                                Sloep getuigd
 • Grootzeil                           65.5 m2
 • Furling genoa                     110% 49.2 m2
 • Materiaal                           Aluminium
 • Kiel                                 Vast
 • Roer                               Enke spade roer
 • Hutten                             2
 • Natte cel                           1 toilet, 1 douche
 • Besturing                          Helmstok
Labels

Auteur

 • Eddy Lekens

Comments