Meer dan 100 historische schepen te bewonderen tijdens de Zuiderzee Havendagen

Zuiderzee Havendagen

Met een vlootschouw afgenomen door Prinses Beatrix al varend op De Groene Draeck, starten in Lelystad donderdag 14 juni de Zuiderzee Havendagen. Een groots weekend ter ere van de viering van de 100 jarige Zuiderzeewet. Een bonte verzameling van werkschepen, motorschepen, sleepboten, baggerschepen, zeiljachten en, historische recreatieschepen ligt donderdag vanaf 16.00 uur op het open water voor de havenmuur van de Batavia Haven opgesteld voor de vlootschouw. Een prachtige start van een vol programma op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni in en rondom Batavia Haven.

Programma

Meer dan 100 historische schepen in de Batavia Haven

Alle deelnemende historische schepen aan de vlootschouw en nog een aantal heel specifieke schepen liggen op vrijdag 15 en zaterdag 16 juni in de Batavia Haven. Bijvoorbeeld het Utrechtse Statenjacht De Utrecht of de RWS 1: een zeilschip dat in 1912 in opdracht van ingenieur Cornelis Lely gebouwd als Directievaartuig voor Rijkswaterstaat. Ook de Friesland is vrij toegankelijk, de oudste nog varende en werkende stoombaggermolen van Nederland en uniek in de wereld! De eerste kiel werd gelegd in 1935.

Museum Batavialand met twee gloednieuwe tentoonstellingen: ‘De Flevowand’ en de ‘Werkkamer van dr. ir. Cornelis Lely’

• De Flevowand is een geborduurd historisch verhaal van zestig meter. Veertigduizend zoek-, ontwerp- en borduururen zitten in de Flevowand. Veertien jaar is er onafgebroken gewerkt door gemiddeld 25 borduursters uit Biddinghuizen. De geschiedenis van de Zuiderzee, vanaf de IJstijd tot de 21ste eeuw, ontrolt zich over 60 meter voor de ogen van de kijker. Op zaterdag 16 juni om 12.45 uur wordt de Flevowand feestelijk geopend door Ina Adema, de burgemeester van Lelystad
• Het is 1929 en het lijkt of hij nog volop aan het werk is. Ingenieur Cornelis Lely, de grondlegger van één van ‘s werelds grootste waterbouwkundige projecten: de Zuiderzeewerken. Kom meer te weten over de bevlogen en initiatiefrijke persoon dr. ir. Cornelis Lely en bezoek zijn werkkamer in Batavialand. Donderdag 14 juni wordt, tijdens het congres ‘Nederland over 100 jaar’, de ‘Werkkamer van dr. ir. Cornelis Lely’ officieel geopend door de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen.

Het museum is op zaterdag 16 juni GRATIS toegankelijk. Naast deze twee nieuwe tentoonstellingen zijn de ambachten op de werf volop in bedrijf en is er een vossenjacht in het teken van 100 jaar Zuiderzeewet.

Excursies naar Marker Wadden, de nieuwste Zuiderzeewerken

Vaar met de veerboten Zuiderzee en Moby Queen naar Marker Wadden en ontdek het nieuwste eiland tijdens een rondleiding. De gidsen van Natuurmonumenten kunnen alles vertellen over het project en de nieuwste natuurontwikkeling. Kortere vaartochten zijn er ook: varen op de Hydrograaf, het schip begin vorige eeuw is gebruikt  door de  Koninginnen, maar bij kinderen vooral bekend is als de Pakjesboot 12. Dit schip vaart langs de Houtribsluizen en kunstwerk de Hurkende Man.

Oude ambachten, braderie, theater, kinderactiviteiten en muziek

Zaterdag 16 juni zijn er twee theatervoorstellingen voor de kleintjes in het restaurant De Cantine bij Batavialand: Meneer Monster – ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ (2+) en Hakim op z’n best (4+).

Vanaf 13.00 uur zijn er diverse live acts (sfeer sing- en songwriter) op de kade van Batavia Haven en in museum Batavialand. Voor elk wat wils, stuk voor stuk goeie live-acts: Jick Munroe & the Amazing Laserbeams, Matthew Mole, KASPER, Ed Struijlaart en Stephanie Struijk. En natuurlijk ontbreekt ook het 'Zeemanskoor de Ketel Binken' niet, zij zingen gedurende de dag een groot aantal zeemansliederen.

Het hele gebied is verder ingericht met een nautische braderie en demonstraties van oude ambachten. Ook zijn er demonstraties met een stoombaggermolen, dreglijn, sondeerapparaat en een Somafa- motor, verzorgd door het Mechanisch Erfgoed Centrum uit Dronten. Op het water vindt een waar waterspektakel plaats voor groot en klein. De jeugd kan suppen, waterfietsen en kanoën. En er zijn clinics en demonstraties door de Nederlandse Kanopolo damesselectie U21 (vrijdag) en kinderen kunnen zeilen in optimisten (zaterdag). Op het land kunnen kinderen karten op de kartbaan van Karcentrum Lelystad of stuiteren op het springkussen.

Staatsbosbeheer is ook aanwezig met een tent met informatie over de rol van Staatsbosheer tijdens de drooglegging en inrichting van de Flevolandse polders. Met een leuke photobooth kun je een foto maken in boswachterstyle en maak je kans op het winnen van een dagje boswachter zijn.

Rijkswaterstaat heeft een speciale ‘golfgoot’ in haar stand. Deze goot laat bezoekers zien en voelen hoe de Houtribdijk wordt versterkt met brede zandige oevers aan weerszijden van de dijk. Het zand breekt de kracht van de golven van het Markermeer en IJsselmeer.

De 34ste Nationale Oldtimerdag om het weekend historisch af te sluiten

Op zondag 17 juni (vaderdag) vindt in Bataviahaven de 34-ste Nationale Oldtimerdag plaats met meer dan 450 oude automobielen en de Nationale Historische Reddingsbootdag. Een mooie entourage want de haven ligt ook dan nog vol met historische schepen van de Zuiderzee Havendagen. Ook is er dan nog een speciale excursie: de Hydrograaf vaart voor het eerst naar Marker Wadden.

Zuiderzee Havendagen

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments