DAME Award 2019 winnaar laat zien dat zelfs geaccepteerde productnormen kunnen worden verbeterd

DAME Award

Dit jaar waren de categoriewinnaars sterk aan elkaar gewaagd. Het koste de jury dan ook grote moeite om de winnaar van de DAME Award te kiezen. De uiteindelijke keuze viel op U SAFE, een zelfvarende en op afstand bestuurbare reddingsboei.

De U SAFE heeft een robuust, eenvoudig en minimalistisch ontwerp en kan te water worden gelaten vanaf een boot, vanuit een jachthaven of vanaf de kust. De boei haalt snelheden van 15 km/u, heeft een accucapaciteit van 30 minuten en is voorzien van volledig in de boei geïntegreerde waterjets, grote, stevige handvatten en een handige U-vormige ruimte waar de drenkeling in kan zwemmen. De U SAFE verbetert de overlevingskansen van drenkelingen en verlaagt de risico's voor redders.

De jury noemde de U SAFE een perfect voorbeeld van hoe geaccepteerde productnormen die op grote schaal in de pleziervaart worden gebruikt, kunnen worden verbeterd door het ontwerp tot in de kleinste details te onderzoeken en verfijnen.

Juryvoorzitter Birgit Schnaase over de uitslag: “Tijdens ons juryoverleg dit jaar hebben we besproken hoe invloedrijk design in de wereld om ons heen is. Het is heel belangrijk dat maritieme bedrijven oog hebben voor alle aspecten van het ontwerp, zodat hun producten voldoen aan de verwachtingen van varende consumenten. Slim design hebben we ook nodig om belangrijke kwesties aan te pakken zoals productie-efficiëntie, milieueffect en betere integratie. De DAME Design Awards zetten producten die het resultaat zijn van good practice in de schijnwerpers en dat is nu relevanter dan ooit.

De inzendingen waren dit jaar afkomstig uit het grootste aantal landen in de geschiedenis van de DAME Design Awards. Onze uiteindelijke selectie vertegenwoordigt een breed scala aan producten, van nieuwe materialen en persoonlijke uitrusting voor de pleziervaart tot complexe elektronica en grote machines. De inzendingen getuigden van grote vooruitgang als het gaat om het ontwerp van maritieme producten.”

€ 17.700 voor het goede doel

Elk jaar doneren de organisatoren van de METSTRADE Show het inschrijvingsgeld dat is betaald door de deelnemers van de DAME Design Awards aan een goed doel om iets terug te doen voor de maatschappij. Voor 2019 koos het METSTRADE-expositiecomité twee goede doelen: sailing4handicaps en The Little Optimist Trust. Beide goede doelen ontvingen vanochtend tijdens de uitreiking van de DAME Awards een cheque ter waarde van € 8.850 om hun belangrijke werk voort te zetten.

DAME Awards 2019

U-SAFE TRADING U SAFE
Stand 07.108

De categoriewinnaars van dit jaar

MARINE ELECTRONICS AND MARINE RELATED SOFTWARE

Garmin GPSMAP 86i
Stand 01.101, 01.103, 01.200 

INTERIOR EQUIPMENT, FURNISHINGS, MATERIALS AND ELECTRICAL FITTINGS USED IN CABINS

Lumitec Moray Flex Light 
Stand 12.505

MARINA EQUIPMENT, BOATYARD EQUIPMENT AND BOAT CONSTRUCTION TOOLS AND MATERIALS

LIGNIA Yacht
Stand CMP.15

DECK EQUIPMENT, SAILS AND RIGGING

Karver KCW Compact Winch and KWH Winch Handle 
Stand 12.113 

CLOTHING AND CREW ACCESSORIES

Mustang Callan Waterproof Jacket and Salopettes
Stand 12.312 

LIFESAVING AND SAFETY EQUIPMENT

U-SAFE TRADING U SAFE
Stand 07.108

MACHINERY, PROPULSION, MECHANICAL AND ELECTRICAL SYSTEMS AND FITTINGS
Twee winnaars

Garmin Force Trolling Motor
Stand 01.101, 01.103, 01.200

Navico GHOST Trolling Motor
Stand 01.152

DAME Award winnaars 2019

DAME Award winnaars 2019

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments