Recordcijfers voor METSTRADE Show met richtinggevend programma voor een duurzame toekomst

METSTRADE Show

METSTRADE 2019 heeft de lat voor toonaangevende vakbeurzen opnieuw hoger gelegd. Het B2B-evenement dat van 19 t/m 21 november plaatsvond, heeft de tijdsgeest opnieuw weten te vertalen naar actuele thema's die de pleziervaartindustrie bezighoudt, zoals duurzaamheid, cybersecurity en digitalisering, om de werkgelegenheid en internationale handel te bevorderen. De 32e editie van METSTRADE trok niet alleen een recordaantal exposanten, maar ook het grootste aantal bezoekers ooit.

26.984 geregistreerde bezoeken van 17.792 unieke bezoekers met 115 verschillende nationaliteiten, 1.670 exposanten uit 53 landen met 7.297 standmedewerkers en maar liefst 228 persvertegenwoordigers. Indrukwekkende statistieken waaruit blijkt dat de METSTRADE Show net als voorgaande jaren in populariteit alleen maar toeneemt.

De organisatoren waren bijzonder verheugd dat ze 271 nieuwe exposanten konden verwelkomen. Dit grote aantal toont nog maar eens aan dat steeds meer maritieme professionals het jaarlijkse platform in Amsterdam beschouwen als een evenement dat beslist niet gemist mag worden. En het feit dat deze nieuwe bedrijven afkomstig waren uit 36 verschillende landen onderstreepte het ongekende internationale karakter van het evenement.

“METSTRADE is de eerste beurs waaraan we hebben deelgenomen en we zijn heel tevreden met de resultaten”, zegt Steyn van Driessel, Sales Marketing Executive bij We Ship Yachts, een van de dertig nieuwe Nederlandse bedrijven op de beursvloer. “We hebben veel hoogwaardige bezoekers ontmoet en veel publiciteit gegenereerd, en dat waren precies de redenen waarom we hier wilden exposeren.”

Booming business

De METSTRADE Show kende een aantal indrukwekkende projecten en er is weer handelgedreven. De beurs besloeg 28.915 m2 aan expositieruimte, inclusief de steeds groter wordende paviljoens: het SuperYacht Pavilion, het Marina & Yard Pavilion en het Construction Material Pavilion.​ Het grote aantal sociale en netwerkbijeenkomsten droeg bij aan de levendige sfeer en versterkte het gevoel dat de pleziervaartindustrie bij uitstek een mensensector is.

Beursdirectrice Irene Dros vertelt dat het grote succes van deze editie echter niet betekent dat zij en haar team achterover zullen leunen. “Er is altijd ruimte voor verbetering. Dat maakt het juist zo bevredigend om deze beurs elk jaar weer te organiseren. Dit jaar hebben we onze belofte op het gebied van operationele uitmuntendheid op verschillende manieren ingelost. Zo hebben we onder andere het vijfjarig jubileum van de Boat Builder Awards gevierd met een fantastische avond in het iconische Amsterdamse Scheepvaartmuseum. Het was een waar genoegen om te zien hoe iedereen zich deze week met zoveel passie, toewijding en enthousiasme inzette voor hun innovatieve producten en diensten.”

Verantwoordelijkheid nemen

Duurzaamheid was een belangrijk thema tijdens METSTRADE 2019. Volgens Dros was goed merkbaar dat iedereen in de industrie zich sterk bewust is van dit onderwerp. “Op alle niveaus van de pleziervaartsector nemen mensen duidelijk de verantwoordelijkheid om dingen beter te maken met betrekking tot het milieu. Ze pakken het probleem bij de bron aan, maken er geld voor vrij en omarmen transformatie in onze branche, niet alleen in theorie, maar vooral ook in de praktijk. Alle betrokkenen zijn continu met elkaar in gesprek en dat leidt nu al tot revolutionaire ontwikkelingen.”

Veel van deze ontwikkelingen kwamen aan bod tijdens de METSTRADE Show. Een recordaantal sprekers deelde informatie en ervaringen via meerdere platforms. Hoogtepunten waren het E-nnovation Stage (met speciale aandacht voor elektrische en hybride toepassingen), het Construction in Process Stage, het I-nnovation Stage en de Young Professionals Club Lounge, met boeiende discussies na elke sessie in de nieuwe Speakers Corner.

Drie paneldiscussies van experts over sloop en recycling van boten, levenscyclusanalyse en oceaanbehoud werden goed bezocht. De samenwerking van de organisatie met de Water Revolution Foundation kwam op verschillende manieren tot uiting en de Material District-presentatie was gewijd aan biobased en gerecyclede grondstoffen. Tot slot publiceerden de organisatoren van METSTRADE tijdens de beurs hun eigen duurzaamheidsgids, met daarin alle activiteiten die tijdens METSTRADE en in de RAI werden georganiseerd op dit vlak.

Stijlvolle opening

Zoals altijd werd de METSTRADE Show dinsdagochtend in alle vroegte officieel geopend met een keynote Breakfast Briefing, dit jaar verzorgd door Henk de Vries, directeur van Feadship en voorzitter van de Water Revolution Foundation. Hij hield een toespraak over manieren om een milieubewuste benadering te kiezen en onderstreepte het belang van het vinden en behouden van het juiste personeel.

Birgit Schnaase, voorzitter van de jury voor de DAME Design Award, reikte de prestigieuze trofee uit aan de zelfvarende en op afstand bestuurbare reddingsboei U SAFE, een innovatieve nieuwe versie van de traditionele reddingsboei. Het inschrijvingsgeld dat is betaald door de deelnemers van de DAME Design Awards is door de RAI gedoneerd aan twee goede doelen, Sailing4handicaps en The Little Optimist Trust, die beide € 8.850 ontvingen.

Avondprogramma

Niet alleen overdag, maar ook 's avonds was de METSTRADE drukbezocht. Een geweldig voorbeeld waren de Boat Builder Awards for Business Achievement. Bij de uitreiking hiervan in het amfitheater van het Scheepvaartmuseum waren zo'n 350 gasten aanwezig. Tijdens de schitterende ceremonie, die werd georganiseerd in samenwerking met hoofdsponsor Raymarine, stonden 36 genomineerde bedrijven in de schijnwerpers en werden de acht winnaars bekendgemaakt: Riva, Galeon, Marquis Yachts/Toyota, Grand Banks, Rondal/Royal Huisman/Comm&Sens/Gurit, Benetti, Spirit Yachts en Princess Yachts. Bill en Bob Healey van Viking Yachts kregen een Lifetime Achievement-award en de Rising Star-award ging naar Angela Pernsteiner van Dominator Yachts en Kyle Davison van Riviera Australia.

Het congres- en vakinhoudelijke programma van de METSTRADE 2019 was groter en beter dan ooit. Het programma omvatte onder andere enkele educatieve seminars van de National Marine Electronics Association, het Superyacht Forum, een twee dagen durend Marina Design Training Programme van PIANC RecCom, en een aantal sessies en presentaties van het Global Marina Institute.

Slotwoord

De succesvolle METSTRADE 2019 volgde op een zeer geslaagde editie van de International BoatBuilders’ Exhibition & Conference (IBEX), het partnerevenement dat begin oktober plaatsvond in Tampa. Daarom sluiten we op toepasselijke wijze af met de woorden van een exposant die op beide evenementen aanwezig was, Mercury Marine: “Van alle botenbeurzen voor onze sector zijn METSTRADE en IBEX de twee beurzen die je niet mag missen.”

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments