Tubber en Vaarplezier slaan handen ineen

zeilvakantie

Het zeilvakantie bedrijf Tubber gaat samenwerken met Vaarplezier om varen makkelijker en beter toegankelijk te maken voor een groter publiek.

Laat u niet bang maken

Er wordt hier en daar op internet gesuggereerd dat u nog gauw uw klein vaarbewijs moet halen, omdat er misschien een praktijkexamen aankomt. Laat u niet bang maken! Voorlopig is dat nog niet aan de orde.

Tubber en Vaarplezier hebben elkaar echter wél gevonden in het aanbieden van cursussen Klein Vaarbewijs waarin ook praktijk verwerkt is. Omdat u daarmee beter beslagen ten ijs komt en de kennis daarna langer blijft hangen. En u bovendien nuttige tips & trucs over het varen krijgt en dat is weer zeer handig als u in het buitenland, in onbekende gebieden, gaat zeilen of motorbootvaren op een boot van Tubber. Wij nemen het voortouw met deze opleidingen omdat het leuk, nuttig en logisch is, maar niet omdat het moet van de wet of een examinerende instantie. Daar hoeft u voorlopig nog niet bang voor te zijn.

De ideale samenwerking

Vaarplezier biedt cursussen aan voor het behalen van vaarbewijzen. De cursussen bestaan uit twee dagen theorie waarvan één op de boot, hoewel dit wel zo logisch klinkt is dit toch echt uniek in Nederland. Door de toevoeging van praktijklessen stijgt het slagingspercentage van de deelnemers enorm, hiernaast is het ook nog eens veel leuker om ook echt te varen. Het Groningse Tubber is een online bootverhuur platform dat vaarvakanties aanbiedt. In bijna alle landen is het verplicht om een vaarbewijs te bezitten voordat je de zee op kunt met een boot. Wel zo logisch ook. Tubber biedt ook een optie aan om met een ervaren schipper mee te varen, maar de kosten hiervan lopen echter erg snel op. Een paar dagen varen met schipper wordt dan ook al snel duurder dan het zelf behalen van een vaarbewijs.

Nu slaan de twee bedrijven de handen ineen om vaarvakanties makkelijker en beter toegankelijk te maken voor het grote publiek. Tubber ziet graag dat meer mensen hun vaarbewijs halen en hierdoor de mogelijkheid hebben om zelf een jacht te huren en te genieten van een ideale vakantie op zee. Tubber biedt daarom kortingen aan op de cursussen van Vaarplezier bij een boeking van een zeilvakantie.

Wetgeving per land

Elk land heeft een eigen wetgeving met betrekking tot vaarbewijzen en ook in elk land verschillen de hoogte van de boetes. In heel Europa is er wel en duidelijke trend te zien, de regelgeving wordt steeds strenger. We zetten de belangrijkste landen hieronder voor u op een rijtje:

Nederland

Verplicht voor motorboten korter dan 15 meter die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur door het water. Dit geldt ook voor waterscooters en jetski’s. Een klein vaarbewijs is ook verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. Ook is een klein vaarbewijs verplicht op bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden met een lengte tussen de 15 en 20 meter.

België

Verplicht voor motorboten korter dan 15 meter die sneller kunnen dan 20 kilometer per uur door het water. Dit geldt ook voor waterscooters en jetski’s. Een stuurbrevet is ook verplicht voor pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. Ook is een vaarbewijs verplicht op bepaalde schepen die bedrijfsmatig gebruikt worden.

Duitsland

Verplicht vanaf 5 PK motorvermogen, op de binnenwateren. Op de Duitse Wadden, Kieler Kanaal en Oostzee is het ICC niet nodig.

Griekenland

Verplicht met bepaalde uitzonderingen.

Italië

Verplicht met bepaalde uitzonderingen.

Portugal

Verplicht met bepaalde uitzonderingen.

Kroatië

Verplicht, in sommige gevallen is een bewijs van ervaring genoeg.

Spanje

Verplicht

Turkije

Niet verplicht, maar zeer aan te raden om problemen bij aanvaringen en/of ijverige ambtenaren te voorkomen.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments