Nieuwe sluis Kornwerderzand enorme opsteker voor superjachtbouw

sluis Kornwerderzand

De superjachtbouw in Noord-Nederland krijgt een enorme impuls nu de financiering voor de nieuwe sluis bij Kornwerderzand in de Afsluitdijk rond is. Mede dankzij lobby van HISWA Vereniging, de ondernemersorganisatie voor jachtbouw en watersport, kunnen werven nu nog grotere jachten bouwen en komt de voor Nederland belangrijke refitmarkt eindelijk binnen bereik.

Maar liefst 10 jaar van onafgebroken onderzoek en lobby in de regio en Den Haag ging hier aan vooraf. “Het bedrijfsleven had al vertrouwen in deze ontwikkeling. Zo gaf De Vries Scheepsbouw in Makkum recentelijk het startschot voor de bouw van een tweede bedrijfshal. Deze hal heeft een lengte van 166 meter en een hoogte van maar liefst 28 meter waarin nog grotere jachten kunnen worden gerealiseerd.

Ook de werkgelegenheid zal door de nieuwe sluis sterk toenemen bij de jachtwerven en de vele toeleveranciers.

Gedeputeerde Klaas Kielstra van de Provincie Friesland en minister Cora van Nieuwenhuizen brachten dit project samen tot een goed einde en dat verdient een groot compliment”, aldus directeur Geert Dijks van HISWA Vereniging.

Nederland toppositie met 60 superjachten

Het belang van de superjachtbouw voor de Nederlandse economie en werkgelegenheid is indrukwekkend. In 2018 lanceerden zes Nederlandse werven 18 superjachten groter dan 30 meter met een geschatte waarde van ruim anderhalf miljard euro. Dat is gemiddeld 86 miljoen euro per jacht.

Het totaal aantal nieuw geleverde, in aanbouw zijnde en bestelde superjachten was in 2018 maar liefst 60, waarvan er 13 groter zijn dan 80 meter (bron: SuperYacht Times). Wereldwijd heeft Nederland een toppositie in dit segment.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments