De nieuwste Allures 45.9 komt naar Hiswa

Allures 45.9

De deze maand te water gelaten Allures 45.9 is onderweg naar de Hiswa en alweer van de derde generatie 45 voeters die bij het Franse Allures zijn ontwikkeld.

Is 45 voet de ideale maat?

Van de 40 voeter en 51 voeter zijn er tientallen gebouwd, maar de 45.9 steekt daar met meer dan honderd bovenuit. Is 45 voet de ideale maat voor een vertrekkers schip?

Gewicht

Zo rond de 14 meter begint het gewicht in combinatie met de sterkte van aluminium een rol te spelen. De aluminium romp van een Allures is minstens zo licht als een kunststof variant maar de sterkte is onvergelijkbaar. Overigens zijn de dekken van een Allures altijd van composiet. De schepen zijn daarmee sterk waar dat moet: onderwater, en ergonomisch gevormd waar het lichaam ermee in aanraking komt: de banken, dekken enzovoorts.

Langer verblijf aan boord

Lange afstandszeilers weten het: een schip is onderweg voor 90% je huis en slechts 10% van de tijd ook een zeilschip. In die 10% moet het gewoon een veilige, goede zeiler zijn. Makkelijk te manoeuvreren, een foolproof zeilvoering, in licht- en zwaarweer. De geïsoleerde romp, vele raampartijen en het ergonomisch interieur komen goed tot hun recht in de andere 90% van de tijd. Rond de lengte van 14 meter lente kan de architect alles kwijt wat hij nodig vindt, zonder op ergonomie te hoeven beknibbelen.

Variabele diepgang

Speciaal voor lange afstandszeilers zijn de Allures’ uitgerust met een mid-zwaard, waarmee de diepte naar 105 cm teruggebracht kan worden. Droogvallen in getijdengebieden is daarmee eenvoudig. Kleinere -ondiepe- havens kunnen daarmee aangelopen worden en een 45 voeter past er meestal nog wel in.

Hiswa

Deze Allures 45.9 maakt haar opwachting op de Hiswa in Lelystad. Daar is ze beschikbaar voor bezichtigingen en proefvaarten.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments