Aankomst Graanzuiger nr 19 in Bonapartedok

Graanzuiger

De Stadsgraanzuiger nr.19 komt morgen, woensdag 25 september aan in het Bonapartedok. De drijvende stoommachine uit 1926/’27 wordt speciaal voor het watererfgoedfestival Water-rAnt vanuit het Maritiem Museum Rotterdam naar de voet van het Antwerpse MAS gesleept. Het monster van ijzer en staal hevelde tot medio jaren ’80 graan en andere korrelstoffen van het ene scheepsruim naar het andere. Het is het laatst overgebleven havenicoon van zijn soort.

Programma Sleep Stadsgraanzuiger nr. 19

•             0700 vertrek Hansweert

•             1000 sluizen Antwerpen

•             1200/1300 voor Nassaubrug (afhankelijk van schutten)

•             1400 Graanzuiger afgemeerd naast MAS

•             Adriaan* en RT Borkum* terug door Nassaubrug

*= sleepboten van rederij KOTUG.

Graanzuiger nr. 19 zal het hele weekend van Water-rAnt open zijn voor bezoek. De bemanning begeleid de bezoekers, geeft uitleg over de werking van de machine en het leven aan boord. Men zal dus de schippers (gezins- woonst kunnen bezoeken die nog steeds in originele staat is. Aan boord kunnen gegadigde vrijwilligers zich opgeven om in teamverband aan de onderhoud van dit -en de vele andere vaartuigen in de MAS collectie- te kunnen werken.

Water-rAnt brengt 115 historisch waardevolle schepen en andere vaartuigen samen in de dokken rond het MAS. Diverse schepen zijn gratis open voor bezoek. 35 Watererfgoed- en nautische organisaties zijn present om hun passie te delen met het publiek. Op en top scheepse sfeer op het Eilandje. De voorgaande editie trok de tiende Water-rAnt 35000 bezoekers.

Op vrijdag, 27/09 wordt het festival geopend als de schepen vanaf 17 uur door de Londenbrug en de Nassaubrug de oude dokken binnenvaren. Wie met de auto in de file staat zal zich niet vervelen.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments