HISWA-RECRON pleit voor Toeristisch Corona Garantiefonds

Corona Garantiefonds

De toeristisch-recreatieve sector wordt hard getroffen door de coronacrisis. Bij onder andere bungalowparken, bootverhuurders, campings en dagrecreatiebedrijven wordt massaal geannuleerd en reserveringen voor het komend seizoen blijven achterwege. Terwijl op een uitzondering na vrijwel alle bedrijven gewoon open gaan voor het seizoen.

HISWA-RECRON – ondernemersorganisatie voor de watersport en recreatie – stelt daarom voor om met ondersteuning van de provincies een Toeristisch Corona Garantiefonds te ontwikkelen dat zowel voor klanten als ondernemers gunstig is. Dit voorstel wordt morgen besproken in het Inter Provinciaal Overleg (IPO).

HISWA-RECRON rekent erop dat de provincies onze sector met deze garantieregeling gaan ondersteunen. De sector is enorm belangrijk en draagt bij aan de leefbaarheid in het landelijke gebied en in de steden. HISWA-RECRON vraagt daarbij aan de provincies geen directe financiële steun voor de ondernemers maar uitsluitend een garantstelling die alleen wordt geëffectueerd als een bedrijf failliet gaat. De voordelen hiervan zijn dat klanten ervan verzekerd zijn dat hun reeds betaalde huur- of reissom veilig is gesteld en de liquiditeitspositie van ondernemers in deze noodsituatie overeind blijft. Per provincie wordt 5 tot 12 miljoen euro gevraagd, afhankelijk van de aard en omvang van het toeristisch-recreatieve belang per provincie.
 
Geert Dijks, directeur bij HISWA-RECRON:

“Dit is een win-winsituatie voor zowel de toeristen als voor de bedrijven. Met de provincies is contact hierover en ik vertrouw er op dat de provincies ook richting hun ondernemers bestuurlijke verantwoordelijkheid en lef tonen. We doen ook een beroep op het Rijk om er een nationale regeling van de maken. We moeten en willen er alles aan doen om de bij ons aangesloten leden – bedrijven die in de basis gezond zijn – de coronacrisis te laten overleven.”

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments