Nieuw zeilboek: Voldeining

Voldeining

Een ‘rondje Atlantic’ is misschien wel de bekendste manier om een oceaan te bezeilen. De meeste zeilers doen het ‘met de klok mee’: Europa, Canarische eilanden, Caribisch gebied en terug via de Azoren.

Bart Pothoven is echter een eigenzinnig mens; hij ontwierp en bouwde zijn eigen boot, zeilde via de Noordelijke Atlantische Oceaan via Schotland, IJsland, Groenland naar de VS, het Caribisch gebied en Zuid-Amerika en terug via de Azoren naar Amsterdam. Hij heeft daarbij de oude route  van de Noormannen gevolgd langs IJsland en Groenland, maar is dus ook in Suriname en Panama geweest.

Bart heeft deze reis volbracht met een door hemzelf ontworpen en gebouwde zeilboot de ‘Triakel’, een zeilboot waarvan gezegd wordt, dat alles anders is als op welke andere zeilboot dan ook.

In samenwerking met L.J. Harri -Watersportmedia is er nu een boek, dat - ook weer geheel eigenzinnig - in eigen beheer is uitgegeven. De distributie van het boek via het net en de winkels wordt aangepakt door L.J. Harri-Watersportmedia. Het boek is te koop via BOL.com en de eigen webshop van Watersportmedia. En natuurlijk in de winkels van L.J. Harri en Observator.

We kennen allemaal tropische plaatjes van oceaanzeilers, maar Bart gaat nog een stapje verder: van ijs naar palmen, van het landschap en de architectuur van Groenland tot Panama. Bart is van huis uit architect. Zijn aandacht voor de gebouwde- en de natuurlijke omgeving is overal zichtbaar. Door al die foto’s beleeft de lezer alles tussen extreme koude en intense hitte. Het reisverhaal tussen de foto’s door bestaat uit delen van mails, blogs en aantekeningen aan boord.

Pothoven, die toch een waarlijk uitdagende route koos, vervalt nergens in stoere taal. Ook als hij complimenten in ontvangst neemt voor het ontwerp en bouw van de Triakel, blijft hij rustig zijn gelijk in zijn keuzes benadrukken.

Onderweg heeft Bart prachtige zaken gezien en meegemaakt, maar natuurlijk ook hij heeft dieptepunten gekend.

Bart Pothoven vertelt er over in een onderkoelde toon waar achter een geweldig avontuur schuilgaat.

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments