HISWA-RECRON wil aangepast bedieningsraam bruggen & sluizen

sluis

Bruggen en sluizen in Nederland worden vanwege de Corona-crisis nog steeds volgens het winterregime bediend. Voordat het zomerregime weer wordt ingesteld, verzoekt HISWA-RECRON alle beheerders om een aangepast regime in te voeren. Dit regime moet onveilige obstructies op de vaarwegen voorkomen.

De meeste bruggen en sluizen in Nederland kennen een zomerregime dat ingaat per 1 april. Vanwege de Corona crisis en het advies van de minister om zoveel mogelijk thuis te blijven hebben beheerders van de kunstwerken ervoor gekozen om het zomerregime niet in te laten gaan en het beperkte winterregime aan te houden. HISWA-RECRON is van mening dat het te lang aanhouden van het winterregime ongewenst is. Er wordt namelijk geen veilige doorvaart gegarandeerd doordat obstructies onderweg voor opstoppingen op het water zorgen.

Volgens Gerdina Krijger van HISWA-RECRON kiezen veel mensen ervoor om toch even op het water een frisse neus te halen of zelfs een langere tocht te maken. "Varen met een afstand van 30 meter tussen de boten is geen enkel probleem. Maar dan moet je niet vastlopen bij bruggen en sluizen die niet draaien. Door de week is er geen probleem, maar in het weekend loop je al snel vast. Wij vragen beheerders met ons in gesprek te gaan voor een aangepast bedieningsregime."

Voorloper op een aangepast regime is de provincie Friesland, die vanaf vrijdag 1 mei de bruggen in de provincie langer laat draaien om ophoping bij bruggen te voorkomen. Met langere bedieningstijden willen provincie en gemeenten de watersporters verspreiden over de dag, hetgeen de veiligheid op het water ten goede komt. Ook in het weekend worden de bruggen bediend, terwijl er nog geen sprake is van een zomerregime.

"Wij  roepen beheerders op om met ons in gesprek te gaan", vervolgt Krijger. "Behalve de veiligheid op het water gaat het ook om de inkomsten van de watersportbedrijven. Met name de bootverhuurbedrijven worden beperkt in hun activiteiten doordat veel bruggen en sluizen in het weekend niet draaien. Friesland is een mooi voorbeeld van hoe het wel kan!"

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments