Nieuwe Kustwacht procedure voor niet-spoedeisende hulp

Kustwacht

Vanaf 17 augustus bepaalt de Kustwacht bij een hulpvraag vanaf het water eerst of er sprake is van een spoedgeval of niet. Wie niet in gevaar verkeert, zal vervolgens zelf een hulpverlener moeten bellen. De Kustwacht biedt een lijst met hulpverleners aan, waaronder de KNRM.

In nood? Altijd een KNRM-reddingboot…

Bent u in nood, of verkeert u in gevaar? Gebruik dan de marifoon of bel de Kustwacht. De Kustwacht zal meer informatie vragen en in noodgevallen direct de KNRM alarmeren. Gebruikt u de telefoon, zorg dan dat de app KNRM Helpt daarop vooraf is geïnstalleerd en dat u bent geregistreerd.

Wanneer u in noodgevallen belt via de app, heeft de Kustwacht meteen uw positie, contact- en vaartuiggegevens, bent u sneller vindbaar en kunnen we u beter helpen.

Assistentie nodig of Pech? Eerst overleg!

Bent u niet in nood, maar hebt u assistentie nodig? De Kustwacht wijst u dan op een lijst (op de website van de Kustwacht) met hulpverleners waaruit u kunt kiezen. Daar vindt u ook de KNRM.

Wilt u gebruik maken van onze diensten, gebruik dan bij voorkeur de app KNRM Helpt. U wordt voor een assistentievraag dan direct verbonden met de KNRM Alarmcentrale. Uw positie- contact- en vaartuiggegevens zijn dan meteen bekend, zodat we u snel kunnen vinden en beter kunnen helpen.

KNRM assistentie voor vaartuigen langer dan 20 meter

De KNRM biedt in principe geen assistentie aan vaartuigen die langer zijn dan 20 meter. Het merendeel van die hulpvragen komt neer op het verlenen van sleephulp. De KNRM reddingboten zijn daarvoor niet gecertificeerd.

Als u assistentie nodig hebt ten behoeve van een vaartuig langer dan 20 meter, dan dient u een andere hulpverlener te benaderen (meestal een commercieel bergingsbedrijf). Indien er geen hulpverlener gevonden kan worden, dan kunt u contact opnemen met de Kustwacht. De Kustwacht kan dan, bij uitzondering, beslissen dat de KNRM toch hulp mag en kan verlenen.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments