Wegens strengere corona-maatregelen verwacht Nederland nog grotere schade in de watersportsector

strengere corona-maatregelen

De strengere corona-maatregelen in nog eens acht veiligheidsregio’s in vier provincies vergroten de financiële schade in de watersport- en recreatiesector enorm. Veel toeristen blijven weg en het aantal buitenlandse gasten daalt met 70 tot 90 procent. Dat zegt HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie. 

Er is sprake van massale annuleringen en terugval van boekingen. “De schade is fors”, stelt Geert Dijks, directeur HISWA-RECRON. ”De terugloop van boekingen en de annuleringschade loopt tot en met november op naar 60 miljoen euro in de zeven provincies die nu worden geraakt. Als er eind oktober geen versoepeling komt, kan de kerstvakantie op vakantieparken als verloren worden beschouwd. Dan spreken we van ruim 70 miljoen schade in totaal. Daarbij komt nog eens 50 miljoen schade in de winkels, horeca en cultuursector door het wegvallen van besteding van verblijfgasten uit het buitenland.” 

Omzetverlies kan oplopen tot 1 miljard

De watersport- en recreatiesector kent mede door de dramatische lockdown in het voorseizoen een schade van ruim 700 miljoen euro omzet. Er staat ook nog een voucheromzet uit van 400 miljoen euro die nog moet worden verzilverd. Als deze maatregelen zich uitbreiden tot heel Nederland kan de schade oplopen tot 1 miljard euro. Het jaar wordt dan afgesloten met een daling van maar liefst 32 procent van de jaaromzet ten opzichte van 2019.

Vandaag wordt tijdens de Nationale Toerisme Top bekend dat Nederland dit jaar ruim 70 procent minder internationale bezoekers verwacht ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast gaan Nederlanders zelf ook minder op vakantie in eigen land in vergelijking met afgelopen jaar (afname van 36 procent). Bijna de gehele toeristische sector zit nog steeds in een diep dal. 

Een tweede lockdown moet te allen tijde worden voorkomen. “Onze leden werken met succes met officiële goedgekeurde protocollen voor alle deelsectoren. Om zo de 1,5 meter regel en andere hygiëneregels zo werkbaar mogelijk te maken en medewerkers en klanten houvast te geven. Onze ondernemers willen echt niet wéér op slot”, besluit Dijks.

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments