Antwerpse jachthaven Kempisch Dok behaalt internationaal kwaliteitslabel Blue Flag

Antwerpse jachthaven Kempisch Dok

Jachthaven Kempisch Dok in Antwerpen kreeg vandaag het Blue Flag label. Dat is een erkenning voor de inspanningen die de jachthaven levert op het vlak van milieu- en duurzaamheidsmanagement, veiligheid, waterkwaliteit, bewustmaking en educatie, en afvalpreventie en -sortering.

Jachthaven Kempisch Dok maakt deel uit van de Antwerpse Stadshaven en ligt in de Cadixwijk. Vandaag kreeg de jachthaven het Blue Flag label overhandigd tijdens een nationaal persmoment in Zeebrugge. Kempisch Dok is daarmee voorlopig de enige houder van het internationale kwaliteitslabel op het grondgebied van de stad.

De Jachthaven Kempisch dok heeft enkel vaste ligplaatsen voor leden.

Voor meer informatie neemt u contact op via mail: jkd.antwerpen@gmail.com of neem een kijkje op de websites van de verschillende clubs in het Kempisch dok:

Lia Talboom, voorzitter van de jachthaven:

“We hebben met de 3 jachtclubs die in het Kempisch dok gevestigd zijn de koppen bij elkaar gestoken om alles up to date te maken en aan de criteria van de blauwe vlag te voldoen. Zo hebben we onder andere een milieuactieplan opgesteld, een permanente toiletpomp geïnstalleerd, een afvalbeheersplan opgesteld en zijn we overgeschakeld naar milieuvriendelijke onderhoudsproducten. Daarnaast sensibiliseren we de booteigenaars ook over het milieu. Dat heeft geresulteerd in een goede en kameraadschappelijke samenwerking en een nauwer contact met de 3 clubs. Hopelijk kunnen we in de toekomst de booteigenaars ook nog motiveren om individueel een blauwe vlag te behalen.”

Ook schepen voor leefmilieu Tom Meeuws reageert enthousiast:

“Het Blue Flag label is een terechte erkenning voor de inspanningen inzake waterkwaliteit en milieubeheer die Jachthaven Kempisch Dok heeft geleverd om de jachthaven op een duurzame manier te exploiteren. Hopelijk geeft het ook andere Antwerpse jachthavens goesting om een Blue Flag label behalen.”

Blue Flag label

Het Blue Flag label is een internationaal erkend symbool voor uitstekende waterkwaliteit, schone stranden, veiligheid en toegankelijkheid. Een strand, zwemvijver of jachthaven met Blue Flag voldoet in elk land aan dezelfde, strenge eisen. De locaties worden getoetst door een externe auditeur, een onafhankelijke nationale jury en een internationale jury. Wereldwijd wapperen er al 4671 blauwe vlaggen in 47 landen.

Vandaag kregen 39 locaties het label overhandigd. Naast 20 Belgische kuststranden werden ook 11 zwemvijvers en 8 jachthavens erkend. Alle locaties worden opgenomen op de website www.blueflag.be/locations.

In België wordt Blue Flag gecoördineerd door GoodPlanet Belgium met de steun van Toerisme Vlaanderen en Aquafin. GoodPlanet Belgium inspireert jong en oud om een duurzame samenleving te realiseren: www.goodplanet.be.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments