Nieuwe Contest 50CS van Contest Yachts

Contest 50CS

De 50-voeter van Contest maakt al ruim 45 jaar deel uit van de range van Contest Yachts. Geen enkele andere werf kan bogen op zoveel ervaring in deze lengteklasse als het ruim 60-jaar oude familiebedrijf uit Medemblik. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de jachtbouwer van semi custom-built zeiljachten een geheel nieuwe Contest 50CS op de markt brengt.

Innovatie in DNA

Contest Yachts ontwerpt in samenwerking met judel/vrolijk en Wetzels Brown Partners haar jachten ‘to the max’. En dat in alle opzichten: qua veiligheid, design, engineering en vaareigenschappen. De continue ontwikkeling naar innovatieve toepassingen en optimaal comfort aan boord zit sinds jaar en dag in het DNA van Contest Yachts. Meer dan ooit zie je dat terug in deze nieuwe Contest 50CS.

Focus op ruimte en vaareigenschappen

De 50CS is voorzien van een centrale kuip en strakke romplijnen. Benedendeks is Wetzels Brown Partners erin geslaagd om meer ruimte en volume te creëren met behoud van alle stijlvolle elementen en oog voor detail waar Contest bekend om staat.

Vanaf het begin heeft Contest iedereen die intern en extern betrokken was bij dit nieuwe ontwerp om extra focus gevraagd voor optimaal gebruik van de ruimte, stabiliteit van het jacht en nog betere zeilprestaties bij zowel lichte als zware weersomstandigheden.

Leefruimte op dek vergroot

Johan Siefer van judel/vrolijk legt uit: “Eén van de belangrijkste aanpassingen in het ontwerp van deze nieuwe 50-voeter is het vergroten van de leefruimte op het dek. Dat heeft een positieve uitwerking op de stabiliteit van het jacht en we creëren hierdoor meer volume in het interieur. Er is minder weerstand in het water, het jacht is minder gevoelig voor helling en het schip snijdt makkelijker door golven heen waardoor het veel stabieler en uitermate comfortabel zeilt.”

Benedendeks is er ook ruimte gewonnen die een nieuwe indeling mogelijk maakte. Door het volledig naar achteren plaatsen van de achterhut is het gelukt om in het midden van het schip lengte te winnen zodat de salon ruimer is geworden. Hierdoor is tevens een keuken mogelijk die aan twee zijden van het gangpad benut kan worden en onder alle weersomstandigheden veilig en comfortabel is.

Solide en stil

Een ander onderscheidend aspect ten opzichte van andere jachtbouwers is de unieke door Lloyd’s goedgekeurde vacuüm-injectiemethode met toepassing van carbon versterkingen. Dit resulteert in een zeiljacht dat uitzonderlijk geruisloos vaart: geen krakende panelen, geen rammelende geluiden van dekbeslag, geen geluidstrillingen van de motoren en mechanische installaties. Solide en stil, dat is de nieuwe Contest 50CS. Ook hierin laat Contest Yachts vele jachtbouwers van schepen in dezelfde lengteklasse ver achter zich.

Carbon fiber

Zoals altijd is er minutieus berekend wat de beste gewichtsverdeling over het hele schip moet zijn. De genoemde aanpassingen hebben natuurlijk ook consequenties gehad voor tuigage, dekinrichting en zeilplan. Hierin is de optimale balans gevonden om de zeilprestaties onder alle weersomstandigheden te verbeteren zonder dat dit ten koste gaat van de stabiliteit van het schip en het comfortabele zeilgedrag.

Nieuw is ook het gebruik van carbon fiber dat heel licht doch stijf en enorm sterk is. Vanzelfsprekend ook weer geheel ontworpen en toegepast onder het toeziend oog van Lloyd’s Register. Verder zijn geïntegreerde zonnepanelen op het dek en elektrische aandrijfsystemen optioneel.

Vrij bewegen

De kuip is voorzien van twee stuurwielen die vrij ver naar voren zijn geplaatst zodat het veilig en gemakkelijk is van hieruit de hele boot te bedienen. Op deze manier ontstaat een prettige scheiding tussen het actieve zeilgedeelte en het gedeelte waar je comfortabel kunt zitten en relaxen. Het midden van de kuip is vrijgehouden van lijnen en beslag om er makkelijk en veilig te kunnen bewegen. Ook de doorgang en trap naar de salon benedendeks is ruim te noemen en daarmee  goed toegankelijk.

Royale raampartijen en lichtinval

De Contest 50CS heeft standaard drie hutten. Net zoals bij de Contest 55CS die begin dit jaar bekroond werd met de prestigieuze titel European Yacht of the Year 2021, profiteert de luxe achterhut van de royale breedte van het schip. Optioneel kan hier net als bij de 55CS een adembenemend panoramavenster geleverd worden. De gastenhut aan de voorzijde biedt een bijzonder comfortabel en ruim tweepersoonsbed met rondom grote raampartijen zodat er veel licht naar binnen valt.

Building dreams together

Arjen Conijn, directeur en als derde generatie aan het roer van de werf: “Terwijl andere semi-custom jachtbouwers steeds vaker terugvallen op meer standaardisering om kosten te besparen, doen wij het bij Contest juist anders. Met dit nieuwste ontwerp laten we wederom zien dat wij erin geloven om samen met de eigenaar een jacht te ontwerpen dat volledig aansluit bij zijn of haar wensen en behoeftes. Dat noemen we “building dreams together”. Deze nieuwe Contest 50CS is daar weer een prachtig voorbeeld van.”

Eigenschappen Contest 50CS:

Lengte overall

15.46m

50.72ft

Lengte inclusief boegspriet

16.36m

53.67ft

Maximum breedte

4.90m

16.10ft

Diepgang

2.35m

7.71ft

Masthoogte boven de waterlijn

24.60m

80.71ft

Groozeil

73m2

758ft2

Genoa 106%

60m2

645ft2

Dieseltank

700ltr

185US gal

Watertank

700ltr

185US gal

Motor, Yanmar

81kW

110hp

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments