Veilig Kitesurfen aan de Noordzeekust met de nieuwe Kitesafe campagne

kitesafe

Op 7 juli werd in Wenduine bij WWSV club Surfing Elephant, het Kitesafe beleid met bijhorende vernieuwde Kitesafe folder en de gloednieuwe Be TRACEABLE sticker voorgesteld in het bijzijn van de Minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne en de pers.

Onze kust met brede zandstranden is perfect om veilig te (leren) Kitesurfen. In elke kustgemeente zijn er afgebakende zones voor watersport (de insteekzones) waar je een bij WWSV aangesloten beachclub kan vinden, de perfecte uitvalsbasis voor veilig en zorgeloos watersporten. Specifiek rond Kitesurfen bouwt Wind & Watersport Vlaanderen samen met de clubs en de overheid aan een ‘Kitesafe’ beleid dat garant staat voor kwaliteit.

Kitesurfen is een uitdagende surfdiscipline, die mits de juiste begeleiding en binnen een passend wettelijk kader perfect veilig kan aangeleerd worden en levenslang beoefend. Quote minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne:

"Watersport aan onze Noordzeekust zit al jaren in de lift. Ook kitesurfen is heel populair. Meer en meer mensen sluiten zich aan bij een van de 16 erkende kiteclubs want onze kust is ideaal om te leren kitesurfen. Dankzij een goede samenwerking in de sector kunnen we dat ook op een veilige manier doen. Zo kan een simpele oplossing als een sticker op de surfplank al heel wat onnodige interventies vermijden."

Vincent Van Quickenborne

Nieuwe ‘Kitesafe’ folder als perfecte gids. Als instrumenten zijn de webpagina www.kitesafe.be en de nieuwe handige uitklapbare Kitesafe folder ideale tools om zowel beginners, ervaren kitesurfers en alle andere strandgebruikers vertrouwd te maken met de richtlijnen en tips rond kitesurfen. Binnen het wettelijk kader zijn er heel wat vaardigheden en gedragsregels die zorgen voor veilig kitesurfen voor iedereen. Deze zijn samengevat in het Charter Kitesurfen 2021, een document dat surfclubs ter ondertekening kunnen aanbieden bij aanmelden van bezoekers of het aangaan van een lidmaatschap.

Quote coördinator surfen bij Wind en Watersport Vlaanderen Tommy Maenhaut:

"Via het Kitesafe project hebben we van kitesurfen een teamsport gemaakt. Elkaar in het oog houden, advies geven, elkaar helpen... een community bouwen. Onze clubs hebben daar voor ons een centrale rol in, ze zijn de eerste lijn voor preventie van ongevallen via een goed opleidingsaanbod en het sensibiliseren van hun leden en bezoekers. De folder bevat de belangrijkste elementen uit dit charter (in de 3 landstalen) en tevens een overzicht van alle door WWSV erkende kitesurfscholen. Deze Kitesafe geregistreerde kitesurfscholen werken enkel met gediplomeerde monitoren en lesgevers, en worden jaarlijks door WWSV gecontroleerd en geregistreerd. Je leert er de basisprincipes van het kitesurfen in een veilige omgeving met aangepast kitesurf materiaal. Elke club en/of school heeft zijn eigen aanbod aan lessen. Gaande van individuele lessen op maat van je eigen agenda tot kitesurf sportkampen voor jongeren tijdens de schoolvakanties. Sticker voor minder onnodige interventies!Het is niet ongewoon dat een kitesurferzijn surfboard op zee tijdelijk verliest. Meestal is dit wanneer (beginnende) kitesurfers van hun surfboard of plank worden getrokken na een maneuver, een spoeling in de golven of een sprong. De sporter komt zo goed als altijd, voortgetrokken door de vlieger, veilig terug bij het verloren surfboard. Soms is hun plank door stroming en wind meegenomen en spoelt deze aan wat verder aan de waterlijn. Veel wordt deze door de kitesurfers daar gerecupereerd, maar soms ook door andere strandgasten.Veel interventies werden de voorbije jaren opgestart na oproepen van badgasten die een kiteplank vonden aan de waterlijn. Het niet kunnen identificeren van de eigenaar en het vermoeden dat de sporter zich in nood nog op zee bevond was het signaal voor de reddingsdiensten om een zoekactie te starten. In veel gevallen had het kunnen contacteren van de eigenaar of zijn surfclub een zoekactie, en de inzet van alle reddingsmiddelen, kunnen voorkomen.QuoteVlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters“Het MRCC Oostende is het eerste meldpunt voor ongevallen op zee. Geregeld komen er oproepen binnen over verloren voorwerpen. Het is dan belangrijk om snel te weten of de eigenaar/watersurfer in nood is of als het gewoon om een verloren surfplank gaat. Alle initiatieven die ervoor zorgen dat we gerichter kunnen werken, juichen we toe.Zo kunnen wij de zeereddingen efficiënt aansturen.”

Naar het Nederlands model heeft WWSV, samen met het MRCC, hiervoor de BE-TRACEABLE sticker ontworpen. Op deze sticker kanwaterproof de gegevens van de eigenaar en de naam

van zijn surfclub genoteerd worden. Vanaf deze zomer kan elke kitesurfer deze sticker afhalen in de beachclubs, en deze kleven op hun surf-of kitesurfplank.

Labels

Auteur

  • Eddy Lekens

Comments