Voor Claasen Jachtbouw BV in Zaandam kan het jaar 2008 eigenlijk niet meer stuk. Het bedrijf heeft de opdracht gekregen een 144ft J-Class jacht te bouwen. De Nederlandse opdrachtgever vond dat het tijd werd om een jongensdroom te verwezenlijken. Doordat de regels van deze zeilklasse zijn aangepast is het nu mogelijk met hedendaagse technieken, op basis van de originele lijnenplannen van vóór 1939, zo’n wedstrijdschip te bouwen. En daardoor mee mag doen in de J-Class wedstrijden.
J-Class jachten werden gebouwd om tegen elkaar te racen om de America’s Cup. Er werden er 10 gebouwd. Anderen werden tot J-Class jacht omgebouwd. De klasse “J” wordt bepaald door zeiloppervlak, waterverplaatsing, lengte en masthoogte. Deze regels zijn vastgelegd bij de J-Class organisatie.
Er zijn drie America's Cup wedstrijden geweest waaraan specifieke J-Class jachten aan deelnamen. En drie keer werd er door de Amerikanen gewonnen. In de laatste wedstrijd werd de Britse “Endeavour II” door de “Ranger” verslagen. Van deze laatste wordt nu bij Claasen een J-Class jacht gebouwd. Geen exacte kopie. Wel van één van de lijnenplannen van Starling Burgers en Sparkman & Stephens die voor deze “Ranger” bestemd waren. De naam zal “Lionhaert” zijn.
Romp in takels bij Bloemsma Aluminiumbouw.Hoek Design BV in Edam is verantwoordelijk voor de uitwerking van het lijnenplan. De lengte is 43,40 meter, breedte 6,55 en de diepgang 4,58 meter. Masthoogte ongeveer 53,00 meter. Het casco wordt momenteel in Makkum bij de firma Bloemsma Aluminiumbouw BV gebouwd. Het is het grootste J-Class jacht tot nu toe. De romp wordt gemaakt van Alustar een hoogwaardig soort Aluminium.
Wanneer de romp klaar is wordt het op een ponton naar Zaandam vervoerd om vervolgens bij Claasen Jachtbouw BV te worden afgebouwd. Het kan niet op eigen kiel gesleept worden omdat de Zaan niet diep genoeg is.
Bij Claasen wordt gewichtsbesparend gebouwd. Zo’n racer mag tenslotte niet te zwaar worden. Ook een koolstof mast en giek ontbreken niet. Op dit moment is nog niet bekend wie de mast zal leveren.
Omdat er behalve wedstrijden ook met het schip gecharterd gaat worden moet er natuurlijk ook aan comfort gedacht worden. Het interieur zal zeker niet sober zijn. Peter Claassen van Hoek Design is momenteel nog druk bezig met de uitwerking van het interieurontwerp.
Verder zal er natuurlijk meer techniek aan boord zijn dan in de dertiger jaren. Tegenwoordig zijn navigatie en communicatie systemen niet meer weg te denken. Warm en koud stromend water zijn natuurlijk basic maar daarbij komen dan watermakers bij en een waterzuiveringsinstallatie omdat je tegenwoordig niet zomaar alles over boord mag pompen. Het installeren van dit alles zal worden verzorgd door Jongkind Scheepstechniek.
Claasen Jachtbouw heeft zich gespecialiseerd in wat tegenwoordig de moderne klassiekers wordt genoemd. Kort geleden werd het jacht “Hartbeat” uitgeroepen tot mooiste jacht dat deelnam aan de ARC. Een trans Atlantische rally.