Casper Bouman wereldkampioen 2006 in de Olympische windsurfklasse Neil Pryde RS:X

Casper BoumanDe 21-jarige Casper Bouman uit Den Haag (NED) heeft vandaag de wereldtitel veroverd in de nieuwe olympische windsurfklasse, de Neil Pryde RS:X. Vandaag werd in Italië op het Gardameer bij Torbole de laatste wedstrijd van dit WK gevaren, de Medalrace.

Het is voor het eerst sinds 1984, het jaar waarin het windsurfen een olympische sport werd, dat Nederland een wereldkampioen heeft in de olympische windsurfdiscipline. Joeri van Dijk uit Ter Aar is op een keurige vierde plaats geëindigd.

“Vandaag werd de Medalrace gevaren en Casper Bouman maakte het tot een bijzonder spannende race”, aldus bondscoach Jaap Zielhuis. De top tien van het veld vaart deze Medalrace, waarbij de race niet aftrekbaar is en de punten dubbel tellen. Alles stond dus open voor Casper Bouman, die gisteren na elf races de koppositie weg moest geven aan de Nieuw-Zeelander Tom Ashley. “Bij de start kozen vier windsurfers voor de rechterkant van het wedstrijdwater en vijf voor de linkerkant. Er was dus meteen een enorme scheiding in het veld. Casper koos een beetje voor het midden en kwam als vierde boven. In het volgende rak naar de benedenboei ging het wat minder en kwam Casper als 7e bij de boei. Daarna maakte hij een bijzonder goede klap, door direct naar links te gaan, richting de rotsen waar de meeste wind was, om vervolgens als tweede weer bij de bovenboei te komen. Deze positie kon hij goed handhaven en hij finisthe als tweede. De Pool kwam als eerste over de finishlijn en de Nieuw-Zeelander als derde.” Voor het eindklassement betekende dit dat Casper de Nieuw-Zeelander de loef heeft afgestoken en vanmiddag om 17.00 uur zal voor hem het Wilhelmus klinken als hij de hoogste tree van het podium betreedt.

“Mijn geluk kan niet op!”

“Maar ik moet het nog even tot mij laten doordringen, want ik geloof nog niet dat ik het allemaal besef”, zo meldt een dolblije Casper aan de telefoon. Op de vraag hoe hij om is gegaan met de spanning, zegt hij: “gisteren was een mindere dag en ik moest gewoon vandaag goed varen. Mijn opdracht was om voor de Nieuw-Zeelander te blijven en dat was best spannend tijdens de Medal Race. Wel hebben we hier twee weken intensief getraind en ik wist absoluut wat ik moest doen om snelheid te pakken en de wind te benutten. Maar toen ik als zevende bij de boei kwam wist ik ook dat de spanning uit mijn lijf moest. Door de training kon ik de goede kant pakken van het wedstrijdwater en daardoor gingen de zenuwen snel weg. Het is super wat er is gebeurd!”

Uitslagen, eindstand

  1. Casper Bouman (Ned) 23 punten

  2. Tom Ashley (Nzl), 23 punten

  3. Przemick Miarczynski (Pol), 24 punten

http://www.rsxclass.com

Labels

Auteur

  • admin

Comments