Scheepvaartpolitie neemt nieuwe patrouilleboot in dienst

De Scheepvaartpolitie (SPN) heeft onlangs in Oostende officieel de SPN-09, het nieuwe patrouillevaartuig, in dienst genomen. Gebouwd op de Nederlandse Damen scheepswerf werd samen met de SPN-09 ook de SPN-10 onder de champagne bedolven. De SPN-10 is namelijk de kleine Rhib (Rigid Hull Inflatable Boat) die op het achterdek van de SPN-09 staat.

De 26,40 meter lange en 6 meter brede SPN-09 haalt 27 knopen en zal ingezet worden voor onze kust. De kleine broer SPN-10 kan met een bijkraan snel worden neergelaten en maakt het mogelijk om ook in ondiep water te opereren of gemakkelijker bij kleinere schepen langszij te gaan. Met de SPN-09 wil de scheepvaartpolitie bijdragen tot een veilige en gezonde Noordzee.

De SPN-09 is uitgerust met de modernste communicatie- en navigatieapparatuur waaronder 2 JRC radars, VHS, GPS en AIS (automatic identification system). Het vaartuig zal ingezet worden voor toezicht op de scheepvaartverkeersveiligheid, controle op pollutie, visserij, zandwinning, dumpen van baggerspecie en in de strijd tegen terrorisme, mensensmokkel en de illegale handel in verdovende middelen. Het patrouillevaartuig zal tevens ook in het toeristisch seizoen ingezet worden voor het redden van mogelijke drenkelingen langs onze stranden.

Watersporters welkom!De SPN-09 zal echter niet alleen een “pakkeman” zijn."Het nieuwe vaartuig is ook, en misschien wel in de eerste plaats, een drijvend kantoor van de SPN waar watergebruikers welkom zijn en terecht kunnen voor informatie en hulp", laat de Scheepvaartpolitie weten.

Auteur

  • WaterTrends

Comments