Gebruik mobiele telefoons op zee risico voor watersporters

mobiele telefoons op zee

Het komt steeds vaker voor dat eigenaren van zeewaardige plezierjachten een mobieltje meenemen in plaats van een marifoon. Een gevaarlijke ontwikkeling want in geval van nood is een marifoon (VHF) veel waardevoller.

Volgens Hans Beukema van de Koninlijke Nederlandse Redding Maatschappij(KNRM) gaat het vooral om watersporters die vanaf de beschermde binnenwateren even een tochtje op zee willen maken. Ze hebben dan als enig communicatiemiddel een mobiele telefoon (GSM) bij zich.

Zeiljachten en motorboten die regelmatig op zee komen hebben doorgaans wel een marifoon aan boord.

Volgens de KNRM is een mobiele telefoon slechts bedoeld voor communicatie van mens tot mens en niet van schip tot de reddingsdiensten.

,,Een noodoproep via kanaal 16 van een marifoon wordt door veel meer mensen beluisterd en ook door schepen die in de buurt zijn van een vaartuig in nood. Daarnaast kan de zender van de marifoon worden gepeild, zodat men op de vaste wal precies weet waar het schip in nood is te vinden''.

Watersporters die even een tochtje op zee komen maken voelen er niet altijd voor om een marifoon aan te schaffen. Die zijn duurder dan een mobiele telefoon, en ze moeten er een cursus voor volgen. ,,Ze denken dat een mobieltje wel voldoende is. Maar ze nemen daarmee aanzienlijk meer risico", aldus Beukema. (Bron: ANP)

nvdr. Het Gebruik van een satelliet telefoon blijft nuttig wanneer je buiten de drukke scheepvaartroutes gaat varen.

Auteur

  • admin

Comments