Van Speijk Yachts introduceert eeuwenoude sloep met hedendaags comfort

Sloep - Van Speijk YachtsVan Speijk Yachts introduceert dit seizoen een 32-voets sloep, die de elegante lijnen van een eeuwenoude barkas verenigt met het hedendaagse comfort.

Initiatiefnemer Paul Buyse liet zijn ideeën optekenen door ontwerper Peter Bosgraaf en bouwen door Arjen Bouwmeester. Tijdens de HISWA te water in september 2007 presenteert Van Speijk Yachts deze comfortabele en snelle barkas.

“Dit is de allermooiste sloep die ik ooit heb gezien”, dacht Buyse toen hij voor het eerst een barkas voorbij zag varen. De barkas was oorspronkelijk een wat grotere, zwaardere ‘spiegelsloep’ aan boord van een groot schip, dat vanaf de middeleeuwen werd gebruikt om bijvoorbeeld ankers uit te leggen of water en voedsel te halen. Buyse was zo gecharmeerd van het lijnenspel in combinatie met het teakhout, dat hij op zoek ging naar een ‘opknapper’. Als snel bleek dat nieuw bouwen rendabeler zou zijn dan restaureren. Buyse greep de gelegenheid aan om al zijn ideeën over de ideale sloep in één boot te vangen, wat leidde tot de Van Speijk 32.

Sloep - Van Speijk Yachts

Op het wensenlijstje van Buyse stond onder andere dat de sloep stabiel moest zijn en ruimte moest bieden aan veel mensen. Buyse licht toe: “Hierdoor is de sloep ideaal voor een avondje borrelen door de grachten, of een weekendje weg met de kinderen.” Daarnaast is het zonnedek van 3 x 2,5 meter het grootste zonnedek dat je op een Nederlandse sloep zult vinden.

15 tot 20 knopen

Buyse vindt het ook belangrijk dat de sloep een snelheid van minstens 15 knopen kan halen: “Dan kan ik op vrijdagavond vanaf Amsterdam nog makkelijk het IJsselmeer bereiken.” Om dit te kunnen presteren moest de sloep licht gebouwd zijn en in plané kunnen. De ontwerper heeft daarom gekozen voor een lichte sandwichconstructie: een kern van corecell schuimlatten wordt aan beide kanten omsloten door een laminaat van glasvezel en epoxyhars.

Van Speijk Yachts sloep

Aan de buitenkant zit een 3 mm laag teaksperfineer. Hoewel de rompvorm van een sloep van nature niet geschikt is om te planeren, heeft de ontwerper dit toch mogelijk gemaakt door bij het achterschip een vleugel te plaatsen. Zodra de sloep op snelheid komt, wordt de achtersteven, die de neiging heeft zich in te graven, omhoog geduwd, en de Van Speijk gaat in plané.

Van Speijk Yachting

Buyse vaart inmiddels al rond in de eerste Van Speijk 32. De tekeningen van haar opvolgster, de Speijk 26, liggen ook al klaar op de tekentafel. Deze versie zal iets kleiner en handzamer zijn. Van Speijk Yachting heeft als doel voor de zomer van 2008 vijf tot tien vaarklare Van Speijks af te hebben. Op de HISWA RAI 2008 zullen beide types dan ook te bewonderen zijn.

Vernoemd naar zeeheld

De sloep en het bedrijf zijn vernoemd naar een 19-de-eeuwse Nederlandse zeeheld, die in het begin van zijn carrière het bevel over een barkas voerde. Door een paar dappere daden groeide J.C.J. Van Speijk uit tot buitengewoon luitenant ter Zee en kreeg het gezag over een kanonneerboot. Toen deze in handen van de opstandige Belgen dreigde te vallen, pleegde Van Speijk zijn laatste heldendaad. Volgens de overlevering riep Van Speijk “dan liever de lucht in”, voordat hij zijn brandende sigaar in het kruitvat gooide. Zijn boot spatte uiteen, waarbij Van Speijk om het leven kwam.

Labels

Auteur

  • admin

Comments