WaterkAntwerpen: het zal er stomen!

Voor de vijfde keer heeft op het Eilandje in Antwerpen WaterkAnt plaats: van 28 tot en met 30 september e.k.

Tijdens WaterkAntwerpen meren een vijftigtal authentieke schepen aan in het Willemdok. De bemanningen brengen de hun zo kenmerkende sfeer mee. Op vrijdag komen de schepen in vlootverband het oudste dok van Antwerpen binnenvaren.

Voor de gelegenheid van dit enige maritieme feest wordt de Graanzuiger 19 speciaal vanuit Rotterdam gesleept. Dit indrukwekkende monster uit 1927 zoog haast zestig jaar met een stoomaangedreven stofzuigertechniek graan over uit de vrachtschepen. Rechtstreeks van het ruim van het zeeschip in het binnenchip. Dit overladen, inclusief wegen, opzakken en vervoer over heuse, door paarden getrokken natie- of platte wagens, zal opnieuw worden gedemonstreerd.

Op de stoomsleepboten zal het publiek kunnen meevaren. Ook zij zijn bijna honderd jaar oud, enkele gebruiken nog steenkool als brandstof. Daarnaast zijn er de klassieke zeilende visserschepen, ronde- en platbodems te zien. Er zijn ook klassieke jachten bij en oude werkboten uit de haven.

De organisatie is op zoek naar deelnemers met klassieke schepen

Jollen, vletten, hoogaarsen, bakdekkruisers, s spant zeiljachten, maakt niet uit. Enige voorwaarde is dat hun tekening ouder is dan 1960 of dat ze voor dat jaar gebouwd zijn. En dat ze hun originele staat zo veel mogelijk behouden hebben. Omdat stoom een thema is, zijn de befaamde stoom launches uitermate welkom.

Deelname is gratis

Sterker: deelnemers krijgen een infopakket, gratis liggeld, gratis deelname aan diverse activiteiten zoals het roeien, geleide wandelingen over Het eilandje en in eht Schipperskwartier plus voldoende happy hours, een officiele welkomstreceptie en een smakelijk bemanningsdiner. Inschrijven kan via www.waterkantwerpen.be

Sfeerbouwers

Voor het MAS, Museum aan de Stroom, dat zich ook ontfermt over de collectie van het Scheepvaartmuseum, is dit het moment om het infopunt open te stellen.

Diverse ploegen van 6 personen, kunnen deelnemen aan de Antwerpse roeiregatta. Daarvoor staan heuse walvissloepen van de marine ter beschikking. Plezier maken is belangrijker dan het record breken. Inschrijven kan eveneens via de website.

En aan wal staan diverse infostands over de diverse maritieme erfgoedorganisaties. Er komt maritieme live muziek, er is een Blauwe Steen feest met zeemansmuziek van Chien d’Mer en anderen, al wordt die uptempo en versterkt gebracht.

WaterkAnt komt tot stand met steun van Stad Antwerpen, Toerisme Antwerpen, Haven van Antwerpen en Jachthaven Antwerpen Willemdok.

De toegang is gratis

Meer op www.waterkantwerpen.be of www.antwerpen.be

Auteur

  • admin

Comments