Vrijwilligers KNRM varen 5 keer per dag voor mensen in nood

Reddingsboot KNRMResultaten 2007: 1795 reddingacties en 3419 mensen gered

In 2007 zijn de duizend professionele vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in totaal 1795 keer uitgevaren. Er werden 3419 mensen en 60 dieren gered. Het gemiddeld aantal reddingen komt daarmee voor het eerst uit op 5 per dag. Sinds de oprichting van de Redding Maatschappij in 1824 zijn er in totaal 75.528 mensen gered. Een van de opvallendste constateringen uit de jaarcijfers is de stijging van het aantal aanvaringen, van 4 in 2006 naar 23 in 2007.

Vier reddingstations zijn goed voor een kwart van het totaal aantal acties. De reddingstations Huizen, Scheveningen, Noordland en Lauwersoog waren goed voor respectievelijk 125, 108, 105 en 104 acties. De drukste maand was juli met daarin 343 acties (19% van het totaal aantal acties). Drukke dagen met meer dan 20 acties waren er in april, mei, juli en augustus. De drukste dag van het jaar viel op Nationale Reddingbootdag, 28 april 2007: de reddingboten voeren, ondanks de open dag van de 40 reddingstations, 30 keer uit voor schepen in problemen. Op 18 oktober 2007 werd de 75.000ste geredde uit het water gehaald.

Zien en gezien worden

De KNRM adviseert voornamelijk de watersporters zich goed voor te bereiden op het nieuwe vaarseizoen. Naasn is “zien en gezien worden” en geeft informatie over hoe een schip beter zichtbaar kan zijn op het water. Voor anderen, maar ook voor hulpdiensten als de KNRM.

Voorkomen beter dan redden

Zo'n 73% van de reddingacties die de KNRM per jaar uitvoert, is ten behoeve van de watersport. De ervaring daarmee heeft de organisatie veel geleerd over de manieren waarop problemen op het water voorkomen kunnen worden. Als oorzaken van de hulpverleningen voeren motorstoring (+30%) en stranding door navigatiefouten (+23%) de lijst aan.

Onderaan dit bericht kan u de KNRM jaarcijfers van reddingen en hulpverleningen 2007 downloaden:

Auteur

  • admin

Comments