Jachtwerf Ruyten brengt Melges 24 naar Nederland

Jachtwerf Ruyten gaat de Melges 24 naar Nederland brengen. Het Friese bedrijf verwierf de exclusieve verkooprechten van de Melges 20, 24 en 32 in de Benelux. In eerste instantie zal de werf zich focussen op het creëren van een Melges 24 wedstrijdveld in Nederland. Met deze snelle kielboot, die in het buitenland al enorme populariteit geniet onder topzeilers, zal Jachtwerf Ruyten zich dan ook presenteren tijdens de Hiswa RAI van 3 t/m 8 maart 2009.

Voor Jachtwerf Ruyten is het dealerschap van de Melges 24 een logische stap. Eigenaar Hein Ruyten legt uit: “We hebben de Yngling altijd als hoofdklasse gehad en we wilden graag uitbreiden. De Melges 24, die in Europa door Luca Devoti wordt gebouwd, is van topkwaliteit en heeft veel potentie.” De klasse kent in het buitenland een wedstrijdveld van ruim 800 boten, verspreid over 23 landen. Ruim de helft van deze omvangrijke vloot vaart in Europa. Bij het laatste EK verschenen er ongeveer 120 boten aan de start.

Toch varen er weinig Nederlanders in de Melges 24 en daar wil Ruyten verandering in brengen: “Ik denk dat dit komt doordat de klasse hier nog niet gepromoot wordt en doordat er tot nu toe nog geen dealer was. Van nu af aan kunnen wij alle onderdelen leveren en we beschikken ook over de benodigde kennis om eventuele reparaties te verrichten.”

Competitief internationaal wedstrijdveld

Internationale vlootInternationale vlootDe Melges 24 is een boottype van de zeldzame soort: makkelijk om mee te varen, maar moeilijk om echt goed in te zeilen. Hij is dus geschikt voor zeilers van alle niveaus, maar het niveau van het internationale wedstrijdveld ligt uitzonderlijk hoog. Ruyten licht toe: “Het ontwerp is geïnspireerd op de America’s Cup en Alinghi-zeilers doen bijvoorbeeld graag mee aan wedstrijden in de Melges 24.”

Behalve het hoge standaard, is het voor Nederlanders interessant dat het een internationale klasse is. Ruyten zegt: “Het is ontzettend leuk om over de grens in competitieverband te varen. Het verbreedt je visie.” Er is dan ook voldoende animo voor de Melges 24 in Nederland. Ruyten: “Verschillende topteams hebben laten weten interesse te hebben en we willen in 2009 een competitief wedstrijdveld opzetten.”

Over de Melges 24

De Melges 24 is vernoemd naar de Amerikaanse zeiler Buddy Melges, die in 1992 deel uitmaakte van het winnende America’s Cup team aan boord van de America3. Melges wendde zich tot de ontwerper van de America3, Reighel Pugh, met zijn idee voor een kleine, snelle one-design kielboot. Pugh ging aan de slag en ontwierp, geïnspireerd door de America’s Cup, een 24-voets kielboot met een gennaker van 55,9 m2 en diverse carbon onderdelen. Na de lancering in 1993 veroverde de Melges 24 in hoog tempo de internationale zeilwereld en de vloot groeit nog steeds gestaag door.

Over Jachtwerf Ruyten

Jachtwerf Ruyten in Langweer is gespecialiseerd in het onderhoud en reparaties van polyester zeilboten. Daarnaast verkoopt de werf Ynglings van Mader. De kwaliteit van deze boten werd bewezen toen ze de top vijf van het WK 2008 domineerden. In 2005 voegde Jachtwerf Ruyten ook de Mader Streamline aan haar assortiment toe. Dit is een open kielboot met spinnaker en trapeze. Hein Ruyten: “Ik vind het belangrijk dat we kwalitatief goede producten leveren. Dat geldt voor de boten van Mader en Devoti, maar ook voor ons eigen vakmanschap. Die getuigen van eenzelfde soort precisie als een wedstrijdzeiler tijdens een race nodig heeft.”

www.jachtwerfruyten.nl
Foto's: Pierrick Contin

Labels

Auteur

  • WaterTrends

Comments