KYCN, een begrip in de haven van Nieuwpoort, renoveert

KYCN - oude situatieWie de lange havengeul van Nieuwpoort ten einde vaart na een dagje op zee, ziet sinds enige tijd aan stuurboord grote kranen en drukke werkzaamheden. De Koninklijke Yacht Club van Nieuwpoort is inderdaad aan een grondige facelift bezig. In 2008 werd gestart met een volledige renovatie en uitbreiding van de jachthaven tot 480 ligplaatsen. Een investering van om en bij de 1’500’000 Euro, waarbij ook de concessie werd verlengd tot in 2033.

Rijke geschiedenis

KYCN is één van de oudste Yachtclubs uit ons land. Ze werd in 1932 opgericht als een lokale afdeling van de RYCO, nog zo een monument. Een jaartje later werd ze erkend door de KBYF en in 1938 werd het eerste clubhuis opgericht langsheen de IJzer. Sinds 1971 vinden we de stijgers aan het schiereiland van de Krommehoek, daar waar ooit de vuurtoren ‘de Vierboete’ ten hemel rees en de zeelieden veilig Nieuwpoort binnen loodste.

Vernieuwing vanaf 2006

KYCN anno 2009KYCN anno 2009In 1984 mochten ze zichzelf Koninklijke Yacht Club noemen. En vanaf 2006 werken ze volop aan de vernieuwing. Hierbij horen een nagelnieuw clubhuis met nieuwe keuken, waar trouwens altijd lekker eten wordt geserveerd, een vernieuwde concessie, het bekomen van de ‘Blauwe Vlag’ – een exclusief eco-label dat hoort bij schoon en veilig water – en last but not least 80 extra ligplaatsen. Om deze extra steigers in de haven te kunnen inpassen, werd de havenkom lichtjes hertekent.

Actieve Yachtclub

In deze club legt men de nadruk op zeilende en varende schepen, eerder dan op ‘tweede verblijfplaatsen op het water’. Het aantal activiteiten die zij organiseren zijn teveel om op te noemen, maar in de praktijk komt het erop neer dat er wel ieder weekend iets te doen is. En dit niet alleen voor de recreatieve zeiler. Wereldkampioenschappen, Europese Kampioenschappen, Belgische Kampioenschappen,… bijna alle eenheidsklassen hebben hier reeds de revue gepasseerd. Voor 2009 staat bijvoorbeeld de ½ Ton Cup op het programma.

We wensen deze sympathieke club, met een weldoordachte structuur van bij de Commodore over de vlootkapiteins tot de pontonverantwoordelijken, alle succes in 2009.

Guy C.

Labels

Auteur

  • WaterTrends

Comments