Sunbeam 34 winnaar Hiswa zeilboot van het jaar 2008

Sunbeam 34Sunbeam 34: klaar voor vertrek

In de categorie zeilboten nam de Sunbeam 34 het op tegen de Dehler 34 en de Ranger 9.9. Hoewel de Sunbeam 34 in eerste instantie niet direct opvallend is qua uiterlijk, scoorde het schip erg goed op alle aspecten.

“Verrassend goed ontworpen, zowel aan dek als van binnen, en zeer degelijk geconstrueerd”, oordeelde de jury.

“Een zeiljacht dat vanwege de complete uitrusting meteen klaar is voor vertrek en waarmee je zo aan een wereldreis kunt beginnen”, merkten de juryleden verder op na de testdag. Een onderscheidend zeiljacht in de klasse van toerjachten vanwege het concept van de achterkuip en ook de functionele douche op deze 34-voeter werd apart genoemd. Een piekfijn afgewerkt schip, dat ook qua zeileigenschappen veel indruk maakte op de jury en dankzij een hoge score op alle beoordelingscriteria de eretitel van HISWA Boot van het Jaar 2008 in de wacht wist te slepen.

Sunbeam 34 interieurSunbeam 34 interieur“De Sunbeam 34 is in januari op Boot Düsseldorf bij hun verkiezing al uitgeroepen tot European Yacht of the Year en dat we nu ook op de Nederlandse markt met de eretitel HISWA Boot van het Jaar mogen gaan prijken, is natuurlijk geweldig. Onze nominatie voor deze verkiezing heeft ons al erg geholpen om Sunbeam in Nederland goed op de kaart te zetten. Nu we ook nog eens als winnaar naar voren zijn gekomen, zal dit ongetwijfeld nog sneller gaan. Een enorme opsteker voor onze naamsbekendheid en het vertrouwen in ons merk”, aldus Dirk Jan Agter van Sunbeam Yachts Benelux uit Almere.

Overige nominaties categorie zeilboten

De andere twee genomineerde zeilboten lieten zich zeker ook niet onbetuigd, maar scoorden in totaal uiteindelijk minder punten dan de winnende Sunbeam 34.

Dehler 34 Dehler 34 De Dehler 34 van Dehler Benelux is een logische voortzetting van de succesvolle moderne lijn die Dehler heeft ingezet. Het schip kenmerkt zich door een hedendaagse styling en moderne uitrusting met onder andere verzonken luiken, klapbolders en lopo lights. De jury vond dat er vooral goed invulling gegeven is aan de sportieve aspiraties van deze jongste telg uit de Dehler range.

Ranger 9.9Ranger 9.9“Met de Ranger 9.9 heeft Bood Yachting goed ingespeeld op de trend van dag- en weekendzeilers. Er is erg goed nagedacht over de klassieke vormgeving boven water in combinatie met het moderne onderwaterschip. Een boot die qua zeilplezier en comfort hoog scoort met als groot voordeel de beperkte diepgang, de trailerbaarheid en de strijkbare mast”, was de conclusie van de jury over de Ranger 9.9.

De genomineerde en winnende boten zijn nog tot en met zondag 9 maart op de HISWA 2008 in Amsterdam RAI te zien.

Selectieprocedure

De 10-koppige jury is samengesteld uit vertegenwoordigers van een tiental watersportmagazines uit Nederland en België.

In aanloop naar de eerste jurybijeenkomst konden alle juryleden hun favoriete boten kenbaar maken. De lijst die hieruit ontstond, werd tijdens een eerste jurybijeenkomst op de HISWA te water 2007 besproken. Daaruit kwam een shortlist naar voren van boten die uitgenodigd werden om deel te nemen aan de testdagen in oktober. Dit resulteerde in zes nominaties (drie zeilboten en drie motorboten). De jury beoordeelde de boten op design, constructie, vaareigenschappen en innovatief karakter. Voor al deze onderdelen konden punten gegeven worden, wat leidde tot een totaalscore die de uiteindelijke winnaars bepaald heeft.

Deelnemersvoorwaarden

De criteria om mee te kunnen doen aan de verkiezing waren: een minimale lengte van zeven meter van het schip, in 2006 of 2007 gebouwd en al daadwerkelijk op de markt verkrijgbaar. Bovendien moesten de boten beschikbaar zijn voor presentatie op de HISWA 2008 en voor de testdagen die in oktober plaatsvonden.

HISWA 2008

HISWA 2008 vindt nog tot en met zondag 9 maart plaats in Amsterdam RAI. Meer informatie is te vinden op www.hiswa.nl.

Auteur

  • admin

Comments