Achile Kindt slaat dubbelslag op BK golfsurfen

Achile KindtDe Noordzee is niet als een voetbalterrein dat altijd speelklaar ligt. Golfsurfen de moeder van alle boardsporten vraagt om een zeldzaam samenspel van krachtige golven en een milde wind. Iets over zeven zaterdagochtend liepen kleine maar surfbare golven binnen voor Twins Club Bredene, genoeg om de Belgische manche van het BK Golfsurfen van wal te steken.

Dertien “grommets” (surfers van minder dan zestien jaar) en negentien longboarders kwamen in actie. Achile Kindt uit Bredene kwam op zijn thuiswater, zag en overwon, zowel op zijn longboard als bij de grommets.

Op zaterdag krijgen de longboarders bij het ochtendgloren kleine maar fijne golfjes als arena. De grote planken waarmee ze surfen zijn ideaal voor de Belgische omstandigheden. Bij de minste rimpel kun je op deze boards toch allerhande tricks maken en daarvan krijgt de jury er heel wat te zien. De twee beste golven krijgen de punten die tellen om uit te maken wie verder gaat in het kampioenschap. Hoewel golfsurfen over vrijheid blijheid draait, zijn er toch heel wat regels, bijvoorbeeld over wie recht heeft op de golf. Die wetgeving zorgt voor commotie en puntenverlies bij enkele favorieten in de halve finales. Achile Kindt hindert ook een tegenstrever en raakt zo slechts nipt in de finale.
Bij laag tij zakt ook de golfhoogte omlaag en gooit de wind roet in het eten. De finale verhuist naar zondagmorgen en ook de min-zestienjarigen komen dan aan de beurt.

Op zondag staat iedereen opnieuw vroeg op het Bredense strand. Dertien jongeren van tien tot zestien jaar nemen deel en bewijzen dat er een duidelijke groei in de sport zit. De volgende generaties staan klaar en ze halen niveau door enkel in België te surfen. Het duidelijkste bewijs dat golfsurfen niet enkel voor tropische stranden weggelegd is. De golven blijven vandaag klein maar de kids surfen er toch op los en velen zijn blij dat de wedstrijd effectie doorgaat ondanks het minimum aan golven. Achile Kindt is de man van de dag. Hij wint de longboardfinale nipt en de grommetsfinale met een ruime voorsprong. Achile houdt altijd een half oog op de zee gericht en mist zo geen sessie. Zijn motivatie loont. De volgende manches van het BK vinden eind augustus plaat in het Franse Moliets en het Spaanse Berria. Daar is de organisatie zeker van golven en mag Achile Kindt zijn voorlopige eerste plaats verdedigen.

Golfsurf

Het grote nieuws valt tussen de golven. Sinds kort is golfsurfen een erkende sport in ons land. Weliswaar als sporttak binnen de zeilsport waar ook wind- en kitesurfen huizen. Vanuit die broertjes wordt de link naar de bootjes gelegd. De werkgroep golfsurfen opereerde deze winter onder de Vlaamse Yachting Federatie en boog zich over het BK. De leden zetten twee binnenlandse en twee buitenlandse manches op de agenda. De Atlantische oceaan moet in Frankrijk en Spanje betere en meer constante golven garanderen. Na de erkenning volgde de oprichting van de Belgische Golfsurf Federatie (BSF) als tak van de VYF. Die nieuwe federatie heeft zich al eind 2008 internationaal verankerd door lid te worden van de Europese federatie Eurosurf. Hierdoor deed ons land al in december 2008 mee aan Eurojunior, het Europese landenkampioenschap voor -18 jarigen. In 2009 zal BSF opnieuw met een team meedoen aan Eurosurf 2009, de variant voor 18 plussers. De eindrangschikking van het BK golfsurf 2009 zal bepalen wie in aanmerking komt om ons land te verdedigen op het Britse eiland Jersey.

Meer info op www.bksurf.be en www.surfingbelgium.be

Extra Push

O’Neill zorgt voor een extra BK-push dit seizoen. De twee voorbije jaren trokken meer dan honderdzestig Belgen op een onvergetelijke surftrip waar de fun centraal stond. Dit jaar krijgt het grootste event van 2008 een opvolger. De top drie van bijna alle surfdisciplines krijgt een ticket voor The Crowning III. Tijdens het voorjaar 2010 reist de karavaan opnieuw af naar een exclusieve locatie die de organisatie nog even geheim houdt. Wie het podium van het BK beklimt, is zeker van dit niet te missen snoepreisje.

Meer info op www.bksurf.be/TTC

VYF

De organiserende Vlaamse Yachting Federatie is niet de enige watersportfederatie in Vlaanderen maar ze heeft wel steeds de Belgische kampioenen in alle zeil- en surfklasses in haar rangen. De VYF is namelijk de enige federatie die de officiële titels kan en mag uitreiken. De federatie legt zich al jaren toe op de competitie en alles wat daar bij komt kijken.

Labels

Auteur

  • admin

Comments