Menno Baars maakt kunstwerk van Delta Lloyd onder zeil

Delta Lloyd onder zeilMet gepaste trots stond kunstenaar Menno Baars vrijdagmiddag in het gangbord van zijn alternatieve atelier; de Delta Lloyd Volvo Open 70. Kort daarvoor maakte hij van de oude J4 (voorzeil) een artistiek doek dat geveild zal worden. De opbrengst gaat naar Village Banking. Deze internationale microkredietinstelling verleent financiële diensten aan startende ondernemers in ontwikkelingslanden. Baars volbracht de schilderact hangend in de mast en zeilend door de haven van Stockholm.

"Het was super spannend", aldus Baars na terugkomst op de steiger. "Op het allerlaatste moment misten we toch een detail. De wartel (onderdeel van de verfspuit) was in de afvalbak van vanmorgen blijven liggen." Baars, die in het dagelijkse leven ook cardioloog is, had de schildering 's ochtends namelijk al voorbereid. "Er is toen snel iemand met de RIB teruggegaan om dat ding te halen, waarna de verf door de slang liep en ik kon beginnen."

Hoogtevrees
Hoewel de kunstzinnige arts eigenlijk hoogtevrees heeft, wisten de zeilers zijn vertrouwen te winnen: "Ze hezen mij omhoog en gingen zelf op de zaling zitten. De jongens waren goed op elkaar ingespeeld en zorgden ervoor dat ik steeds in de juiste positie hing. Dankzij hen had ik een veilig gevoel en kon ik de rust vinden om deze boot tot een kunstwerk te maken, want dat is wat ik heb gedaan." Alles bij elkaar duurde de afwerking op het water een half uurtje.

De tekening kreeg uiteindelijk toch vrouwelijke kenmerken: "Dat was niet de bedoeling, maar ik keek naar beneden en zag daar enkel stoere mannen die al maanden van huis zijn. Ik riep of het een mannetje of vrouwtje moest worden en het antwoord was duidelijk. Het is dus een naakte vrouw die in het water duikt voor verschoning en daarna een nieuwe start kan maken. Ze heeft al een naam; de Stockholm Zeemeermin."

Auteur

  • admin

Comments