Bavaria Yachts in zware financiële problemen

Bavaria Yachts in zware financiële problemen De economische crisis raakt ook de watersport industrie hard. Zelfs het reuzenmerk Bavaria is in problemen gekomen. Bavaria Yachtbau kan de rentelast van €70 miljoen per jaar niet meer betalen. Bij Bavaria in Giebbelstad werken 620 mensen. De kans is vrij groot dat het merk Bavaria failliet verklaard zal worden waarna ongetwijfeld een overname volgt.

In 2007 werd Bavaria Yachtbau nog juichend overgenomen door Bain Capital overgenomen voor een bedrag van €1,1 miljard terwijl Bavaria nog een winst maakte van ongeveer 83 miljoen euro. Toen al werd in de branche gezegd dat dit veel te duur was.

Investeerders wachten inmiddels handenwrijvend de ontwikkelingen af. Volgens welingelichte bronnen staat het Amerikaanse Oaktree vooraan in de rij van kapitaalkrachtige bedrijven om Bavaria in te lijven. Oaktree is ook grootaandeelhouder in de maatschappij die krediet verstrekt heeft aan Bavaria. Voor Bavaria Motorboten is volgens ingewijden echter geen belangstelling.

De omzet van Bavaria Yachts bedroeg in 2007 €275 miljoen, nauwelijks een jaar later is dat teruggelopen tot minder dan €100 miljoen. Het negatieve saldo van Bavaria Yachts bij de banken bedraagt €900 miljoen. De rentelasten kunnen inmiddels niet meer betaald worden.

Volgens importeur Thurau van Holland Sailing in Workum maakt Bavaria operationeel nog winst. Wel erkent hij dat de verkopen vorig najaar zijn ingestort. Hij schat de terugval op 40%. "Maar in de eerste helft van dit jaar is het omzetverlies nog maar 20%. Gezien de situatie elders valt het dus nog wel mee," stelt hij. "Zeker als je kijkt naar de Franse fabrikanten doet Bavaria het aanzienlijk beter."

Bavaria is een uiterst populair merk in de watersport, ook in Nederland, omdat de schepen heel veel waar voor het geld bieden.

Bron: De Telegraaf

Labels

Auteur

  • admin

Comments