Koninklijke Liberty Yacht Club zet jachten droog op St.- Anneke strand

Koninklijke Liberty Yacht ClubDit weekend, zaterdag, valt een vijftiental authentieke ronde en platbodems droog op St.- Anneke strand op Linkeroever. Zondag nemen ze deel aan een parade. Dit past allemaal in de viering rond vijf en zeventig jaar Koninklijke Liberty Yacht Club. (KLYV vzw)

De ronde en platbodems zijn een eerbetoon aan de begindagen van deze watersportvereniging. Die startte in 1934 in een kreek aan het Noordkasteel met een handvol kanovaarders. Vandaag is het de derde grootste watersportvereniging van Vlaanderen met een vestiging aan de Thonetlaan bij de jachthaven en een aan het Galgenweel.

De plat- en rondbodems hebben allemaal een lange geschiedenis als vissers- of bedrijfsvaartuig, maar zijn heringericht als jacht. Ze gaan droogvallen vanaf 7 uur s’ochtends zoals dat tot inde jaren zestig frequent was op linkeroever. Rond 15 uur komen ze weer vlot en varen naar de jachthaven Linkeroever.
Op het naburige terrein van de KLYC wordt om 19 uur het boek KLYC 75 voorgesteld.

Daags nadien vormen een vijftigtal klassieke en nieuwe jachten een ereparade voor de rede van de KLYC. Het admiraalsschip is De Gerlache, de voormalige stadsschooltjalk, nu door rederij Flandria beheerd.
Aftredende voorzitter Harry Joris, die de club voor bijna vijftien jaar door de branding van de tijd heeft geloodst, neemt deze parade af.

Meer op www.klyc.be

Auteur

  • admin

Comments