Garmin Quatix

Garmin QuatixGarmin heeft een zeilhorloge op de markt gebracht dat best veel kan waar wij normaal andere 'meterkes' voor nodig hebben. Het Garmin Quatix uurwerk is niet alleen een uiterst nauwkeurige barometer, het geeft ook aan wanneer het hoog en laag water zal gaan zijn op de plek waar jij bent. Het heeft een 3 assig (peil) kompas, aftel timer, NMEA 2000 streaming, waypoints en routes import en temperatuur sensor.

Daarboven is het horloge een zeer gevoelige GPS ontvanger wat niet alleen maakt dat je je positie op het uurwerk kan zien, maar dat je COG (cours over ground), SOG (speed over ground) kan weergeven op het scherm.

Laten zwemmen of niet?
Wat wij een zeer groot pluspunt vinden is dat het een MOB knopje heeft. Mocht er dus iemand ongewenst het schip verlaten, druk je gewoon op die knop en het horloge vertelt je de richting en hoe ver van de boot deze persoon aan het zwemmen is! De beslissing om hem al dan niet terug te gaan halen is volledig aan u.

Ping.
Vervolgens kan je er de startlijn mee pingen. Voor de leken houd dit in dat je de startboot en de pin end ingeeft in het horloge. Vervolgens kan je zie hoe ver je nog van de lijn verwijderd bent, of... hoe ver je er al over bent.

Een dieptemeter in een horloge?
Als je het horloge koppelt met de Garmin GNT 10 NMEA zend ontvanger, dan kan je er nog andere zaken op aflezen ook zoals oa windsnelheid en richting, waterdiepte, enz... Als je de Garmin app download en bereid bent de Blue Chart aan te kopen, kan je ook thuis je navigatie huiswerk doen, en deze dan importeren op je Garmin Quatix uurwerk.

King of the world!
Als neusje op de zalm kan je het horloge koppelen aan je autopilot en deze bedienen met je horloge. 5 up, 5 down, tacking ik zie het zo al gebeuren. Maar de functie waar ik vooral aan denk dan is: kan je de boot ook terug laten varen als je overboord gaat?

Oh ja, en je kan er ook het uur op aflezen!

Clubracer gaat dit uurwerk eens grondig testen, en dan komen we terug met de plus en min punten van dit stuk technologie. Als u al vragen heeft op voorhand, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Auteur

  • admin

Comments