Coq-O-Beach: nieuwe organisatie voor en door watersporters in De Haan

Coq-O-BeachLokale watersporters willen met de vzw ‘Coq-O-Beach’ het sportieve, recreatieve en competitieve brandingzeilen en surfen in De Haan boosten. Met hun organisatorische kennis maar vooral met een open ledenbeleid dat de zeilbelangen voorop stelt, onderbouwen ze de kandidatuur voor de nieuwe beach club concessie.

Wind- en zeilsport mogen niet in De Haan ontbreken
Eind 1960 richtten enkele gedreven watersporters de zeilclub ‘Haantje Vooruit’ op.
Van op het strand zeilden ze met diverse types sportzeilboten op zee: de ‘Fireball’, de ‘Laser’, de ‘420’, de ‘470’ en de catamaran ‘Patin a vela’.

Als in de jaren 1980 het windsurfen in België opkomt, is de zeilplank de katalysator voor de democratisering van de zeil- en windsport aan de Vlaamse Kust.
Vele watersporters starten met windsurfen als opstap naar verdere scholing in de zeilsport of recreatie met open en kajuitjachten. De oprichting van de zeilclub de Windhaan is daar een gevolg van.

Na enkele jaren temperde het enthousiasme van het bestuur, de familie Rotsaert nam het initiatief over. Er kwam een tijdelijk samenwerkingsverband met Twins Club - Bredene. Het gemeentebestuur van De Haan besliste om steun te verlenen aan deze samenwerking.

Belang van een professionele zeil- en beach club
Net zoals de stranduitbaters diende de zeilclub zijn accommodatie van het strand te verwijderen op het einde van het seizoen om veiligheidsredenen. In 2005 werd een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan uitgewerkt voor strand & dijk – De Haan. In het overgangsgebied De Haan oostzijde werd beslist dat een permanente constructie voor de watersportactiviteiten ruimtelijk verantwoord was.

Gezien het grote toeristische belang van een watersportcentrum besliste de gemeente De Haan om zelf in te staan voor een vaste constructie op het strand van De Haan centrum. In de stijl van de gemeente werd dit in de karakteristieke cottage-look uitgetekend.
Na een intensief overleg gaf de Raad van State groen licht voor de bouw van dit nieuwe watersportcentrum.

Het gemeentebestuur maakte de nieuwe concessievoorwaarden op die kwalitatieve uitbating moeten garanderen.

Drie kandidaten dienden zich aan: de voormalige uitbater zeilclub ‘De Windhaan’ uit De Haan, Thibault Michiels uit De Haan en ‘Twins Club’ uit Bredene.
In twee van de drie dossiers werden onnauwkeurigheden vastgesteld waarop het gemeentebestuur besloot het watersportcentrum zelf uit te baten.

Coq-O-Beach vzw: gastvrije, nautische en organisatorische drijfkracht
Coq-O-Beach vzw is een initiatief van watersporters uit verschillende disciplines met kennis van financieel en sportief beheer in samenwerking met Twins Club – Bredene en Thibault Michiels. De bezielers geven met hun programma een positief antwoord op de impasse rondom de concessie van het watersportcentrum. Deze nieuwe dynamische vereniging uit De Haan, stelt zich daarom kandidaat voor de uitbating.
Ze staat voor een open en democratische topclub aan zee waarbij zowel jongeren als volwassenen, zowel recreatieve en competitieve watersporters hun sport kunnen beoefenen.

De bezielers hebben een open en sportieve werking voor ogen met goede dienstverlening voor al haar leden ongeacht de achtergrond of leeftijdsgroep. Tevens wil zij de ledenservice op recreatief vlak aanvullen met boeiende competities en trainingen.

Zeilers met de touwtjes in de handen
Coq-O-Beach gaat de sportieve werking professioneel ondersteunen met een efficiënt en effectief intern beheer. De strandbar zal ten dienst staan van de clubleden, van de deelnemers van de zeilschool, van deelnemers aan wedstrijden maar ook van niet-leden.
De organisatie streeft naar een eigentijdse promotie en communicatie, met de nadruk op de social media en nieuwsbrieven.

De nieuwe club volgt en respecteert de procedures van het gemeentebestuur. Indien het gemeentebestuur straks kansen geeft om mee te dingen naar het bestuur van de concessie, zal zij als nieuwe vereniging voor watersport deze kansen grijpen en een ambitieus programma voor zowel ervaren als nieuwe watersporters realiseren.

Auteur

  • admin

Comments