Surfers strijden tegen afvalberg in zee

Eneco Clean Beach CupMaar liefst 95 procent van de Noordzeevogels zit met plastic in de maag. Over de hele wereld sterven elk jaar anderhalf miljoen zeedieren door te stikken of verstrikken in plastic en als kers op de taart eten wij ons eigen afval weer op. De zee-afvalberg en de vernietigende gevolgen voor mens en milieu worden steeds beter in kaart gebracht maar nemen helaas niet af.

Om het tij te keren slaan Eneco en 15 Belgische surfclubs op de eerste zondag van de lente de handen in elkaar om grote schoonmaak te houden op hun teerbeminde strand. Met de Eneco Clean Beach Cup neemt ons land deel aan de strandopruimactie die Surfrider Foundation Europe voor de 19de keer wereldwijd organiseert.

“We willen met onze actie vooral de aandacht vestigen op de onvoorstelbare hoeveelheid plastic die elk jaar in de oceanen belandt en er helaas voor altijd blijft,” vertelt Eneco Clean Beach Cup organisator Sven Fransen. “De kunststof is niet biologisch afbreekbaar en dat merken wij aan den lijve in het water. We kunnen er echter ook zelf iets aan doen en die boodschap willen we uitdragen.” De zee opruimen ligt moeilijk maar 80 procent van het strandafval is uit zee aangespoeld. “Door de kustlijn schoon te maken, tonen we hoe groot het probleem is,” weet Sven. Vorig jaar haalden tijdens het eerste weekend van de lente 50.000 vrijwilligers in 40 landen meer dan 36.000 vuilniszakken afval van het strand. België droeg met zes ton afval een stevige steen bij.

Verbod op niet-herbruikbare plastic tasjes: ban the bag!

Stilaan worden de eerste lokale maatregelen genomen om plastic afval te reduceren maar de industrie verweert zich met man en macht. Het wereldwijde verbruik van plastic neemt nog steeds toe en het grootste deel van het afval wordt verbrand of gestort. “Daarom moeten we plastic zakken en verpakkingen verminderen of helemaal weren, vertelt Sven. “Recycleren en hergebruiken helpt ook maar minder afval is sowieso de beste oplossing!” De Eneco Clean Beach Cup pleit daarom voor een verbod op niet-herbruikbare plastic tasjes. Er worden wereldwijd jaarlijks 500 miljard van die zakjes gebruikt en 8 miljard daarvan belanden in het milieu. In Europa gebruiken we elk zo’n 200 zakjes per jaar. “Door massaal te helpen opruimen kunnen we allemaal samen een sterk signaal geven. Iedereen is welkom!”, nodigt Sven uit. Elke vrijwilliger wordt getrakteerd op een drankje maar enkel de locatie met het grootst aantal opruimers wint de Eneco Clean Beach Cup trofee.

vVlaamse professor ontdekt plastic in mosselen

Vorig jaar ontdekten Vlaamse wetenschappers voor het eerst plastic 5.000 meter diep in zee. Tijdens hun jarenlang onderzoek vonden ze ook in de Noordzee altijd maar meer plastic. “Het spoelt massaal aan op het strand”, zegt de Gentse professor milieutoxicologie Colin Janssen. “Op elke 100 meter Belgisch strand ligt er gemiddeld 10 kilogram afval. “En het doodt dieren.” Ook wij krijgen de rekening al letterlijk terug op ons bord. Plastic verbrokkelt door zonlicht en golfslag tot onzichtbaar kleine deeltjes die ronddrijven, zich in de zeebodem nestelen of in de voedselketen belanden. Janssen en zijn team stelden vast dat als je één kilogram mosselen eet, je tot 600 deeltjes microplastics in je maag krijgt. Pas binnen twee jaar zal duidelijk worden wat er met dat plastic in een menselijk lichaam gebeurt... Die kleine stukjes zitten trouwens ook in heel wat verzorgingsproducten. Wil je wassen, scrubben of tanden poetsen zonder plastic naar zee te spoelen, gebruik dan deze app: Beat the Microbead.

Kennis is macht

Gooi afval op de grond en een vis krijgt het in de mond. Onder dat motto wil Surfrider Foundation Europe dit jaar extra aandacht vragen voor het trieste feit dat meer dan driekwart van het afval dat in zee belandt afkomstig is van over land. Eender waar een papiertje weggooien heeft dus een grote impact op het maritiem milieu. Omdat kennis macht is, worden dit jaar gedetailleerde verslagen gemaakt van de berg afval. De verantwoordelijken van de meer dan 1000 stranden zullen elk een fiche invullen zodat Surfrider Foundation een beter overzicht krijgt waar welk afval gevonden wordt op de verschillende kusten. Ook rivierbeddingen zullen geanalyseerd worden, om zo de afvalstroom beter in kaart te brengen als wapen in de strijd voor betere waterkwaliteit van de wereldzeeën.

Studio Brussel live aan zee

“Door massaal te helpen opruimen kunnen we allemaal samen een sterk signaal geven. De surfers nemen het voortouw maar iedereen is welkom!”, nodigt Sven uit. Elke vrijwilliger wordt getrakteerd op een drankje maar enkel de locatie met het grootst aantal opruimers wint de Eneco Clean Beach Cup trofee. Vorig jaar bracht de actie ondanks de hevige vrieskou 1000 vrijwilligers op de been die meer dan zes ton afval van meer dan 40 kilometer strand ruimden. Net als vorig jaar steunt Studio Brussel dit event volop en gaat de zender live de ether in vanuit Clean Beach Cup titelverdediger Surfclub Windekind in Oostduinkerke.

Deelnemende locaties

Side Shore Surfers - De Panne
KYC - Koksijde
Sycod - Oostduinkerke
Surfclub Windekind - Oostduinkerke
De Kwinte - Westende
VVW Outside - Oostende
Twins - Bredene
Windhaan - De Haan
Surfing Elephant - Wenduine
O'Neill Beachclub - Blankenberge
Icarus Surfclub - Zeebrugge
Anemos - Knokke-Heist
RBSC basis Duinbergen - Knokke-Heist
RBSC basis Zoute - Knokke-Heist
Surfers Paradise - Knokke-Heist

Eneco en surfers gaan samen voor duurzaam

Eneco België staat de surfers graag bij in hun strijd tegen zee-afval. “Wij zijn de eerste grote energieproducent die een alternatief biedt voor de vervuilende productie en dat bovendien aan een betere prijs,” vertelt Christophe Degrez, algemeen directeur van Eneco België. “We kiezen ervoor om zo veel mogelijk in België te produceren. Daarvoor wordt volop geïnvesteerd maar voor Eneco is investeren in een beter leefmilieu even logisch. De strandschoonmaak en Eneco streven allebei op een duurzame manier naar een schoner milieu en de wind is bovendien een mooie passie die we met de surfers delen,” besluit Degrez. Eneco strijdt ook met WWF actief tegen klimaatverandering en is het eerste energiebedrijf ter wereld dat de titel Climate Saver krijgt.

SodaStream streeft naar een wereld zonder plastic flessen

Jaarlijks worden meer dan honderden miljoenen waterflessen gestort en dat aantal neemt nog toe. Voorgaande edities van de Eneco Clean Beach Cup leverden het trieste bewijs dat PET flessen helaas ook in zee belanden. SodaStream streeft naar een wereld zonder plastic flessen en laat iedereen daarvoor kraantjeswater tot bruiswater of frisdranken in een herbruikbare fles omtoveren. Een heel jaar kraantjeswater is trouwens even belastend voor het milieu als een autoritje van 20 kilometer. De CO2 voetafdruk van SodaStream is zelfs 80 procent minder dan kant en klare frisdranken. Dat klinkt voor de Eneco clean Beach Cup als muziek in de oren en dus is SodaStream een ideale partner.

Partners

Eneco, SodaStream, Hyundai, Red Bull, NRJ, De Morgen, La Libre Belgique, La Dernière Heure.

Auteur

  • admin

Comments