OpenCPN versie 4.0 is uit

OpenCPNOpenCPN, de zeer populaire gratis open source kaartplotter en navigatiesoftware, is aan zijn de vierde major upgrade. Versie 4.0 werd op 8 januari 2015 beschikbaar gesteld en heeft talrijke nieuwe functies en bug fixes. OpenCPN is een cross platform elektronisch navigatie systeem (ECS) dat ondersteuning biedt voor diverse kaart-standaarden en hardware interface protocollen zoals NMEA 0183, NMEA 2000, TCP/UDP en WiFi. OpenCPN is verkrijgbaar voor Linux, Windows en Mac besturingssystemen.

Wat is nieuw in OpenCPN 4.0?

 • OpenCPN ondersteunt vanaf 4.0 het S 63 kaartformaat.
  Dit is de de geëncrypteerde versie van het S 57 formaat, gebruikt door de NOAA in de Verenigde Staten. Alle hydrografische bureaus ter wereld, behalve het NOAA en de Zuid Chinese hydrografische commissie, gebruiken het S 63 formaat. In het kort: wereldwijde up to date vector kaarten van excellente kwaliteit zijn nu bruikbaar in OpenCPN.
 • Mac OSX Support
  OpenCPN werd verbeterd voor gebruik met Mac OS X systemen, incl 64 bit native ondersteuning.
 • Betere prestaties
  OpenCPN versie 4.0 heeft veel betere prestaties in hogere resoluties, vooral met OpenGL grafische versnellers.
 • MOB tracking
  Is je bemanning uitgerust met personal locator beacons (PLB) die het AIS alarmsignaal uitzenden dan is OpenCPN capabel om automatisch een Man Over Boord alarmsignaal te activeren en een MOB track te starten. Een DSC noodoproep met AIS output zal ook een toegewijde bericht melding geven.
 • Meer netwerking en NMEA opties
  In Open CPN 4.0 zijn er ook nieuwe interface methode geïntroduceerd waaronder: TCP/IP client/server en UDP broadcasts. Ook nieuw zijn de meerder databronnen, met filtering en prioriteitinstelling van data.Real time NMEA data streams naar andere navigatiestoestellen zijn nu ook mogelijk.
 • Touch Screen en Tablet ondersteuning
  OpenCPN heeft nu ook tablet en touch screen ondersteuning voor Windows 8 tablets, Linux en Android.
 • AIS target tracking
  Versie 4.0 kan nu SAR vliegtuige tracken met hun eigen icoon,...
 • Nieuwe Grib plugin
  De nieuwe Grib plugin in versie 4.0 heeft een compleet nieuw bedieningspaneel. Compact, slim en met nieuwe functies. Het is nu mogelijk om een mail aanvraag in te dienen voor een gribfile en daarna slechts op de “zend” knop te drukken in je e-mail programma.

ClubRacer heeft vanaf heden ook een toegewijd OpenCPN forum.
Download de OpenCPN software en talrijke plugins via http://opencpn.org

Auteur

 • admin

Comments